4-cü Sinif 10-cu Unit: Foods and Drinks (Yeməklər və İçkilər) Mövzu İzahı


4-cü Sinif 10-cu Unit Food and Drinks (Yeməklər və İçkilər) Mövzu İzahı

Online ingilis dili tədrisində Azərbaycanın ən effektli təhsil sistemi Azəringiliscə'dən ödənişsiz sınaq dərsi almaq üçün klikləyin!

Azəringislicə'nin ödənişsiz sınaq dərsinə qatılın!

Testlərin öyrənməyə təsiri ilə bağlı aparılan araşdırmalar göstərir ki, testlər sinif otaqlarına (testlərin geri qaytarılması) və ümumilikdə təhsil siyasətinə (test təsiri) güclü təsir göstərir. Yaxşı testlər yaxşı öyrətməyə, bu da yaxşı yiyələnməyə gətirib çıxarır. Məsələn, danışma komponentini ehtiva edən bir test, ehtimal ki, ünsiyyət bacarıqlarını inkişaf etdirməyə yönəlmiş sinif otaqlarına səbəb olacaq. Kommunikativ İngilis dili testlərinə hazırlaşmanın bir sıra müsbət faydaları olduğunu göstərdi:

  • Şagirdlər məktəblərdə ingilis dilindən daha çox istifadə edirlər.
  • Şagirdlərin dil bilikləri yaxşılaşır.
  • Müəllimlərin motivasiyası artır.
  • Tədris təcrübəsi yaxşılaşır.

Xarici dil imtahanlarına və digər imtahanlara hazırlaşarkən, testləri daim həll etmək imtahanda daha çox müvəffəqiyyət təmin edir. Öyrənilən sözlərin təkrarlanmasını və yeni sözlərin əzbərlənməsini təmin etməklə imtahanlara ən yaxşı və ən təsirli hazırlığı təmin edir. İngilis dilində öyrəndiyiniz hər bir mövzuya bağlı müxtəlif testləri həll etməyin sizə qatacağı faydaları aşağıdaki kimi siyahıya almaq mümkündür:

  • Daha əvvəl öyrəndiklərini və unutduqlarını xatırlayırsınız.
  • İmtahanda görünə biləcək suallarla tanış olacaqsınız.
  • İmtahanın formatını çox yaxşı öyrənəcəksiniz.
  • Hazırlıq prosesində etdiyiniz bütün səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Qrammatikanı təkmilləşdirərək ingilis dilini ətraflı öyrənirsiniz.
  • İmtahan zamanı bütün suallara cavab vermək bacarığı qazanacaqsınız.

İngilis dilinizi inkişaf etdirməkdə test suallarını həll etməyin faydaları sonsuzdur. Nümunə imtahan suallarını cavablandırdıqdan sonra, bir-bir doğru və yanlışınızı yoxlasanız, etdiyiniz doğru işlərin təsadüf olub olmadığını görərsiniz.

Səhv etdiyiniz sualların doğru cavablarını öyrənərək, gələcəkdə həll edəcəyiniz testlərdə eyni səhvləri təkrarlamaqdan qaçınacaqsınız. Etdiyiniz həqiqətləri nəzərdən keçirərək, ingilis dili biliklərinizi bir daha xatırlayacaqsınız. Test suallarını həll edərək, diqqətin olmaması səbəbindən ortaya çıxan səhvləri, sualların həllində istifadə edilməməsindən yarana biləcək səhvləri minimuma endirirsiniz.

Bütün bu araşdırmalardan sonra test suallarına düzgün cavab vermə sürətiniz artacaq. Etdiyiniz səhvlərdən xilas olaraq ingilis dilini daha yaxşı danışa biləcəksiniz.

İngilis Dili Test Suallarının Həllinin Üstünlükləri

  • İngilis dili biliyinizlə mütənasib olan ters çevrilmiş cümlələrdən istifadə etməkdən qurtulacaqsınız.
  • İngilis dilində qırıq cümlələrin istifadəsini minimuma endirirsiniz.
  • İngilis məqalələrinin dilini bildiyiniz səviyyədə istifadə etməyi bacarırsınız.
  • İmtahan verərək ingilis dilinizi bir pillə yuxarı qaldıra bilərsiniz.
  • Sualları ucadan həll etsəniz, özünüzü tətbiq etmiş sayılacaqsınız.
  • İngilis dilini oxumaq və anlamaq qabiliyyətinizi artırırsınız.
  • Xarici dil imtahanında yüksək bal toplaya bilərsiniz.
  • Təhsil almaq üçün xaricə gedə bilərsiniz.
  • İngilis dilində unutduğunuz nümunələri, quruluşları, sözləri və qrammatik qaydaları yenidən öyrənəcəksiniz.
  • İngilis dilində danışarkən, bilmədən etdiyiniz səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Yeni sözlər, ifadələr, deyimlər və deyimlər öyrənərək söz ehtiyatınızı genişləndirirsiniz.

Xarici dil tədris kitablarının çoxunda hər fənndən sonra test sualları var. Bu testlərin cavablandırılması nəticəsində oxuduqlarınızın nə qədərinin başa düşülə biləcəyini müəyyən edəcəksiniz. İngilis dili səviyyənizdən asılı olmayaraq, test suallarını həll edərək xarici dilinizi inkişaf etdirə bilərsiniz. Bu günə qədər bilmədən etdiyiniz səhvləri düzəltmək imkanınız olacaq.

İngilis dilinin 4-cü sinif 10-cu Unit mövzuları ilə başlamaq faydalı bir addımdır. 4-cü sinif 9-cu Unit (Food and Drinks) aid nümunələrlə tədris edilən mövzular və mövzulara aid test nümunələrini aşağıda görə bilərsiniz.

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: Food and Drinks (Yeməklər və İçkilər)

İngilis dilində yemək adları yemək növünə görə fərqlənir.  Bu qidalar tərəvəz, ət və fast food ola bilər. Hamburger, tost və kartof kimi qəlyanaltılara Fast Food deyilir.

Making offers (Do you want …? Want a …? Would you like …? What/How about …?)

  • Do you want a sandwich?
  • Want a sandwich?
  •  Would you like a sandwich? —No, thanks. I’m full. —Yes, please.
  • What/How about an apple? —Not now, thanks. —No, thanks, maybe later.

Expressing basic needs and feelings (I want some milk, please. Are you hungry?)

  • I want some milk, please.
  • Are you hungry? — Yes, I am, and I want some
  • …, please. —No, I’m not hungry. — Yes, I feel hungry.
  • Is s/ he thirsty? —Yes, s/ he is. / No, s/ he isn’t.

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: Food and Drinks (Yeməklər və İçkilər) Lüğəti

İngilis dili 4-cü sinif 10-cu Unit kəlimələri və istifadəsi aşağıdaki siyahıda sıralanmışdır.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

İNGİLİSCƏ KƏLİMƏLƏRAZƏRBAYCANCA QARŞILIĞI
breadçörək
breakfastsəhər yeməyi
butterkərə yağı
cheesePendir
chickentoyuq
chipsçiplər
coffeeqəhvə
cokekoks
cupcakekeks
dinnernahar
fishbalıq
honeybal
hot chocolateisti şokolad
ice-creamDondurma
jammürəbbə
jarbanka
juiceşirəsi
lemonadelimonad
lunchnahar
meatət
menümenyu
milksüd
olivezeytun
omeletteomlet
pastamakaron
ricedüyü
sandwichsendviç
soupşorba
spaghettispagetti
teaçay

Aşağdaki siyahıda Unitlə bağlı digər kəlimələr və cümlədə istifadə olunma nümunələri verilmişdir.

UNİT 10
İNGİLİSCƏAZƏRBAYCANCANÜMUNƏ CÜMLƏLƏRTƏRCÜMƏSİ
MenuMenyuChoose your meal from the menu.Menyudan yeməyinizi seçin.
SoupŞorbaThis soup is cold.Bu şorba soyuqdur.
ChickentoyuqA chicken is my favorite supper.Toyuq mənim sevimli şam yeməyimdir.
FishBalıqDon’t give me fish, teach me how to catch a fish.Mənə balıq verməyin, balığı necə tutmağı öyrədin.
Ice-creamDondurmaIt is very hot today, I want to eat an ice-cream.Bu gün çox istidir, dondurma yemək istəyirəm.
BreakfastSəhər yeməyiWhat do you have at breakfast?Səhər yeməyində nə var?
LunchNaharFor lunch, I will eat a tost.Nahar üçün bir tost yeyəcəyəm.
DinnerŞam yeməyiWe are going to dinner tonight.Axşam yeməyinə gedəcəyik.
FillDoldurFill the blanks with right answers.Boşluqları düzgün cavablarla doldurun.
Picnic basketPiknik səbətiDon’t forget to get the picnic basket.Piknik səbətini almağı unutmayın.
Take noteQeyd etməkTake not while listening.Dinləyərkən götürməyin.
Main courseƏsas kursWhat is the today’s main course?Bu günün əsas kursu nədir?
DrinksİçkilərDrinks are on me.İçkilər üzərimdədir.
DessertsDesertlərLook at the desserts list.Desertlər siyahısına baxın.
LemonadeLimonadI can drink cold lemonade.Soyuq limonad içə bilərəm.
CoffeeQəhvəCoffee makes you awake.Qəhvə səni oyaq edir.
TeaÇayTea with bread ring is definitely delicious.Çörək üzüklü çay mütləq dadlıdır.
Orange juiceportağal şirəsiOrange juice is good for your health.Portağal suyu sağlamlığınız üçün faydalıdır.
WaterSuWater is important for every living.Su hər bir canlı üçün vacibdir.
ChipsKartofThis chips are expensive.Bu kartoflar bahadır.
Hot dogHot dogFor breakfast I eat a hot dog.Səhər yeməyində hot-doq yeyirəm.
CupcakeKapkekGirls want to open a cupcake shop.Qızlar keks mağazası açmaq istəyirlər.
HungryAcThere are many hungry people in the world.Dünyada çoxlu ac insanlar var.
ThirstySusuzCan you give me some water? I am really thirsty.Mənə su verə bilərsən? Mən həqiqətən susamışam.
FullTamThat’s enough, my glass is full.Bəsdir, stəkanım doludur.
YummyDadlıThese cakes are yummy.Bu keklər dadlıdır.
Turkish delightTürk ləzzətiThese Turkish delights are yummy.Bu türk lokumları dadlıdır.

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: Testlər

Aşağıdaki ingilis dili 4-cü sinif 10-cu Unit testlərini həll edə bilərsiniz.

1. Would you like ____ tea?

Yuxarıdaki boşluğa hansı variant gəlməlidir?

A) much
B) some
C) many
D) an

2. _________

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) tea
B) water
C) peach
D) rice

3. You should’t eat too ____ butter.

A) some
B) any
C) many
D) much

4. Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Chicken
B) Hamburger
C) Meat
D) Jam

5. Don’t consume too ___ mayonnaise.

A) many
B) some
C) much
D) any

6. Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Rice
B) Water
C) Lemonade
D) Garlic

7. Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Carrot
B) Milkshake
C) Rice
D) Coffee

8. Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Muffins
B) Meat
C) Jam
D) Fish

9. There isn’t ___ rice in the soup.

A) some
B) many
C) an
D) much

10. I’d like to eat __ hamburger.

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) much
B) many
C) a
D) an

11. People shouldn’t eat too ___ salt.

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) any
B) some
C) many
D) much

12. How ____ bananas are there?

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) many
B) much
C) any
D) some

13. ___ apple a day is good for health.

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) a
B) an
C) much
D) many

14. How ___meat will you buy?

Şəkli nəzərə alsaq, yuxarıdakı boş yerə aşağıdakı variantlardan hansı uyğun gəlir?

A) much
B) many
C) some
D) any

15.There are ____ bottles over there.

A) much
B) any
C) an
D) some

16. A: Want some milk?

B: _______. I don’t like milk.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) Yes, thanks.
B) No, thanks.
C) Yes, please.
D) Okey, please.

17. My brother likes eating_______ for breakfast.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) Tea
B) juice
C) pancakes
D) coffee

18. I drink a glass of _____ every day.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) cake
B) tea
C) milk
D) jam

19. Aşağıdakı ifadələrdən hansı düzgündür?

A) Eggs
B) Tomatoes
C) Potato
D) Honey

20. There is ______ cheese in the fridge, but there isn’t ______butter.

Hansı variant boş yerə gəlməlidir?

A) any / any
B) some / an
C) some / any
D) an / any

21. There is _____ for breakfast.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) olives
B) hamburger
C) salami
D) potato

22. A: Do we have any ______?

B: Yes, we have.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) potato
B) olive
C) sausage
D) milk

23. A: Are there _______ oranges on the fridge?

B: Yes, there are a few oranges.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) many
B) much
C) any
D) some

24. There is ______ honey in the jar.

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) some
B) any
C) many
D) an

25. ________bottles of milk do you need?

Hansı variant boş yerə gəlir?

A) How much
B) How many
C) Some
D) A little

Cavablar: 1. B, 2. C, 3. D, 4. B, 5. C, 6. D, 7. B, 8. A, 9. D, 10. C, 11. D, 12. A, 13. B, 14. A, 15. D, 16.B, 17.C, 18.B, 19.D, 20.B, 21.B, 22.A, 23.C, 24.A, 25.B,

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: MAY və İstifadəsi

“May”, mövcud və ya gələcək imkanları ifadə etmək və ya nəzakətlə icazə istəmək üçün istifadə olunur. İcazə almaq “edə bilər” sözünə nisbətən daha formaldır. Buna görə “may” rəsmi ingilis dilində və yazışmalarda daha çox istifadə olunur. “Might” ilə mənada çox fərq yoxdur.

İngilis dilində “May” modal dəyişdiricisi istifadə olunduğu cümləyə görə fərqli mənalara malik ola bilər. Ədəbi və elmi dildə, nəzakətlə icazə istəmək, ehtimal və ziddiyyət göstərmək kimi mənalarda geniş istifadə olunur. Müsbət, mənfi və sorğu cümlələri “May” modal dəyişdiricisi ilə qurula bilər. Aktiv bir cümlədə, mövzudan sonra və hərəkətdən əvvəl baş verir. Hərəkət çılpaq sonsuz formada istifadə olunur. Passiv cümlədə “be+past participle” quruluşu ilə istifadə olunur.

➡ May izahı üçün nümunələrdən istifadə edək…

Nəqli Cümlə Nümunələri:

  • I may go to İstanbul next week. – Gələn həftə İstanbula gedə bilərəm.
  • You may marry with my brother in the future. – Gələcəkdə qardaşımla evlənə bilərsən.
  • He / she may be sleeping. – Yuxuda ola bilər.
  • It may snow. – Qar yağa bilər.
  • We may go to holiday next month. – Gələn ay tətilə gedə bilərik .
  • They may buy a new car. – Yeni maşın ala bilərlər.

İnkar Cümlə Nümunələri

Qeyd: May qəlibinin mənfi forması bir şeyin rədd edilməsini vurğulamaq üçün istifadə olunur. Nümunə: No smoking!- Sigaret çəkmək olmaz.  You may not smoke here- Burada sigaret çəkə bilməzsiniz!

  • May not marry with you, because you are my cousin. – Səninlə evlənə bilmərəm, çünki sən mənim əmim oğlusan.
  • You may not speak with me until you apologize. – Üzr istəməyənə qədər mənimlə danışa bilməzsən.
  • He/she may not be my friend. – O mənim dostum olmaya bilər.
  • We may not sleep together, she is virgin. – Birlikdə yata bilmərik, bakirədir.
  • They may not come with us. – Bizimlə gələ bilməzlər.

Sual Cümlələri

  • May I come in ? – İçəri girə bilərəmmi?
  • May you love me? – Məni sevə bilərsən?
  • May he/she be our child? – O bizim uşağımız ola bilərmi?
  • May we come another day? – Başqa gün gələ bilərikmi?
  • May they play with my toys? – Oyuncaqlarımla oynaya bilərlərmi?

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: CAN və İstifadəsi

Can “edə bilər” deməkdir. Qabiliyyətləri göstərmək, istəklər etmək, imkanları göstərmək və vəziyyətlərə icazə vermək üçün istifadə olunur. İngilis dilində “modal fellər” adlanan köməkçi fellərdən biridir. Mövzulara görə dəyişmir. Buna görə “O, o, bu” üçün fərqli bir versiya yoxdur. Ardından gələn fel həmişə nominativ formadadır. Buna görə heç bir əlavə xərc tələb etmir. Bu öyrənmək üçün ən asan mövzulardan biridir.

Necə öyrənək?

Burada İngilis dilində “can” mövzusunu şəkillər, oyunlar, məşqlər, nümunələr və dialoqlar olan xüsusi bir dərs formatında öyrənə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə sadə bir dildə və aşağıda ətraflı izah edilən Can (can) mövzusunu öyrənin. Sonra bu səhifədə tapa biləcəyiniz digər oyunları və məşqləri etmək əyləncəli və asan olacaq.

Hansı köməkçi fel ilə istifadə olunur?

“Can” köməkçi fel kimi çıxış edərək feldən əvvəl istifadə olunur. “can” bütün mövzular üçün istifadə olunur, dəyişmir. Mənfi cümlələrdə “can not” və ya sadəcə “can not” kimi istifadə olunur. Sorğu -sual cümlələrində hər cümlə üçün “can” alınır. Fel həmişə nominativ formadadır.

QEYD: “can” in mənfi quruluşu “can not” olaraq da istifadə edilə bilər.

Nümunə cümlələr:

  • He can swim. – O üzə bilir.
  • He can’t swim. – O üzə bilmir
  • Can he swim? – O üzə bilirmi?

QEYD: Azərbaycancada “edə bilir” “edər” kimi istifadə oluna bilər. Aşağıdakı nümunələrə baxın:

  • I can’t hear you. – Səni eşitmirəm.
  • We can speak English. – İngilis dilində danışa bilərik.
  • I can see. – Görə bilirəm.
  • I can’t open. – Aça bilmirəm.
  • They can understand. – Anlaya bilirlər.
  • Betty can’t play the guitar. – Betti gitarada ifa edə bilmir.

Can ilə müsbət cümlələr necə qurulur?

Müsbət bir “can” cümləsində, “can” köməkçi fellərdən felin önünə gətirilir. Beləliklə, feilə “can” mənasını əlavə edirik.

➡ Müsbət nümunə cümlələr

  • I can go. – Mən gedə bilərəm.
  • They can watch tv. – Televizora baxa bilərlər.
  • Zehra can play chess. – Zehra şahmat oynaya bilər.
  • My friends can play football. – Dostlarım futbol oynaya bilərlər.

Can ilə mənfi cümlələri necə qurmaq olar?

Mənfi bir cümlə qurarkən “edə bilmirəm” köməkçi feli ilə birlikdə istifadə edirik. Qısaca “bilməz” olaraq istifadə olunur. Burada aşağıdakılara diqqət yetirin: Türk dilində “-ecek” ifadəsinin mənfi tərəfi “-ecek” deyil, “-emez, -amaz” dır. Buna görə, “Atlaya bilmirəm”, “Qaça bilmirəm”, “Bilmirəm” kimi ifadələrin əslində “ruh” un mənfi formaları olduğunu və “a” və ya “e hərfi ilə məna əlavə etdiyini qeyd etmək lazımdır. “.

Mənfi cümlə nümunələri

  • I can’t sleep well. – Yaxşı yata bilmirəm.
  • Nancy can’t understand the teacher. – Nensi müəllimi başa düşə bilmir.
  • Cats can’t fly. – Pişiklər uça bilmir.
  • She can’t keep secrets. – Sirr saxlaya bilmir.

Can ilə sual cümlələri necə qurmaq olar?

Sual cümlələri “can” köməkçi feli mövzunun önünə qoyularaq edilir. Bu tip suallara “Bəli-Xeyr” sualları deyilir və türk dilində “-mi ?, -mi?” şəklində bitən suallardır. Cavablar “Bəli-Xeyr” ilə başladığı üçün bu ad verilmişdir.
Eyni şəkildə köməkçi fel, Wh- sualları adlanan bilik suallarında mövzu qarşısına çıxarılır. Yalnız cümlənin əvvəlində “Kim, Nə, Harada, Nə Zaman” kimi sual sözlərindən biri də gətirilir.

Sual quruluşuna nümunə cümlələr:

  • Can you play basketball? – Basketbol oynaya bilərsən?
  • Can I open the window? – Pəncərəni aça bilərəmmi?
  • Can I ask a question? – Bir sual soruşa bilərəm?
  • Can I help you? – Mən sizə kömək edə bilərəm?
  • Where can I go for holiday? – Tətil üçün hara gedə bilərəm?
  • How can I speak English? – İngilis dilində necə danışa bilərəm?

Can ilə cümlə quruluşları necədir?

Can ilə müsbət, mənfi və sorğu -sual cümlələrinin istifadəsi aşağıdakı cədvəldəki kimidir.

 
(+) mübet cümleler(-) menfi cümleler(?) sual cümleleri
 I can play. I can not play. Can I play?
 You can play. You can not play.Can you play?
 He can play. He can not play. Can he play?
 She can play. She can not play. Can she play?
 It can play. It can not play. Can it play?
 We can play. We can not play.Can we play?
 They can play. They can not play.Can they play?

İngilis dilində “can” mövzusunu nümunə cümlələrlə öyrənin

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 nümunə cümlə var. Müsbət, mənfi və sual cümlələrindən ibarət bu nümunələri oxuyaraq oxşar cümlələr qurmağa cəhd edə bilərsiniz. Sadə cümlələr olan bu nümunələri inkişaf etdirərək daha əhatəli cümlələr yarada bilərsiniz.

10 Cümlə Nümunəsi

  • I can speak English a little. – İngilis dilində bir az danışa bilərəm.
  • I can buy that dress. – O paltarı ala bilərəm.
  • You can join our club. – Klubumuza qoşula bilərsiniz.
  • Mr. Davis cannot use a PC. – Cənab. Davis PC istifadə edə bilməz.
  • I can’t stand lies. – Yalana dözə bilmirəm.
  • You can visit a lot of historical places here. – Burada bir çox tarixi yerləri ziyarət edə bilərsiniz.
  • Jennifer can’t save money. – Jennifer pula qənaət edə bilmir.
  • If you have a problem, you can call me. – Bir probleminiz varsa mənə zəng edə bilərsiniz.
  • I can’t eat with my left hand. – Sol əlimlə yeyə bilmirəm.
  • My daughter can wear her clothes. – Qızım paltarını geyə bilər.

İngilis dilində sual cümlələri və cavabları olan “can” nümunələri

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 sual və cavab verilmişdir. Fərqli sual tipli bu nümunələri araşdıraraq oxşar suallar verə və cavablandıra bilərsiniz.

➡ 10 Sual və Cavab:

  • Can you hear me? – Məni eşidirsən?
    – Yes, I can hear you. – Bəli, səni eşidirəm.
  • Can you catch fish? – Balıq tuta bilərsənmi?
    – No, I can’t catch fish. – Xeyr, balıq tuta bilmirəm.
  • Can you make a kite? – Uçurtma düzəldə bilərsinizmi?
    – Yes, I can make a kite. – Bəli, uçurtma düzəldə bilərəm.
  • Can I ask a question, please? – Zəhmət olmasa bir sual verə bilərəmmi?
    – Yes, you can. – Bəli, verə bilərsən.
  • Can penguins fly? – Pinqvinlər uça bilərmi?
    – No, they can’t fly. – Yox, uça bilmirlər.
  • Where can I park my car? – Maşını harada saxlaya bilərəm?
    – You can park your car there. – Maşını orada saxlaya bilərsiniz.
  • How can I go to the museum? – Muzeyə necə gedə bilərəm?
    – You can go by taxi. – Taksi ilə gedə bilərsiniz.
  • How can I learn to play tennis? – Tennis oynamağı necə öyrənə bilərəm?
    – You can go to a tennis club. – Tennis klubuna gedə bilərsiniz.
  • Who can fly a drone? – Kim dron uça bilər?
    – Kevin can fly a drone. – Kevin pilotsuz təyyarəni idarə edə bilər.
  • Can you design a toy? – Oyuncaq dizayn edə bilərsinizmi?
    – Yes, I can design a toy. – Bəli, oyuncaq dizayn edə bilərəm.

➡ İngilis dilində “can” mövzusunu oxu keçidi olaraq bir abzasla öyrənin…

Aşağıda ingilis dilində “can” qəlibinin bolca istifadə olunduğu paraqraf şəklində qısa bir mətn görəcəksiniz. Bu yazını oxuyaraq anlamağa çalışın. Oxşar məqalələr yazmağa çalışaraq yazı bacarıqlarınızı artırın.

İngiliscə: My name is Adrian. I am an amateur footballer. I can play different games, but football is my favourire. I can run fast. I can control the ball very well. I am a footballer, so I can’t eat junk food. Because it is not good for my body. I can only eat healthy food. My friends can play well, too. We have a good team. I think, we can be the champion this year.

Azərbaycanca: Mənim adım Adrian. Mən həvəskar futbolçuyam. Fərqli oyunlar oynaya bilərəm, amma futbol mənim favorimdir. Sürətli qaça bilərəm. Topu çox yaxşı idarə edə bilərəm. Mən futbolçuyam, buna görə də lazımsız yemək yeyə bilmirəm. Çünki bədənim üçün yaxşı deyil. Yalnız sağlam yemək yeyə bilərəm. Dostlarım da yaxşı oynaya bilərlər. Yaxşı komandamız var. Düşünürəm ki, bu il çempion ola bilərik.

ÖNƏMLİ! May ve Can İstifadə Arasındakı Fərq:

Ümumiyyətlə, May və Can ehtimal və icazəni göstərmək üçün istifadə olunur. Ancaq ikisinin istifadəsi arasında əhəmiyyətli bir fərq var.

1. Can ümumiyyətlə bir ehtimal haqqında danışmaq üçün, May isə mümkün bir ehtimal haqqında danışmaq üçün istifadə olunur. Ən sadə mənada, bir şeydən əmin olmadıqda bir ehtimal haqqında danışarkən May ayından istifadə edirik.

Nümunə

  • You can buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Buradakı bir supermarketdə siqaret alına biləcəyini bilirik və qarşı tərəfə belə bir ehtimalın olduğunu söyləyirik.

  • You may buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Yuxarıdakı cümlədə may istifadə etdik, çünki burada supermarketdə siqaret satılıb satılmadığından əmin deyilik, buna görə də belə bir şeyin yəqin ki mümkün olduğunu danışırıq.

2. Vurğulamaq məcburiyyətində olmadığımız və ya qeyri-rəsmi olaraq, Can istifadə edərək icazə istəyərik. Digər tərəfdən, rəsmi olaraq və ya vurğulamaq istədiyimiz bir şəkildə icazə istəsək, may istifadə edirik.

Nümunə

  • Can I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Dərsdə barmağınızı qaldırıb müəllimə və ya gündəlik həyatda bir şey demək istədiyinizi söyləmək istəyirsinizsə, bu qeyri -rəsmi formadan istifadə edirik.

  • May I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Bir televiziya şousunda qonaqsınızsa və ya baş nazirə bir şey demək istəyirsinizsə, rəsmi May formasından istifadə edirik.

İngilis Dili 4-cü Sinif 10-cu Unit: Foods and Drinks (Yeməklər və İçkilər) Mövzusu Nədən Önəmlidir?

İngilis dilini öyrənərkən gündəlik həyatda ən çox istifadə olunan kəlimələr və qaydalardan başlanılır. Gündəlik həyatda təməl qrammatik mövzuları və istifadə olunan kəlimələri bilmək ingilis dilində danışığınıza olduqca yaxşı təsirini göstərəcəkdir. 4-cü sinfə aid olan Foods and Drinks mövzusu gündəlik həyatda sıx istifadə olunan qrammatik mövzulardan və kəlimələrdən ibarətdir.

Yeməklər insanın fiziki gündəlik ehtiyacını qarşıladığından, istər ana dilimizdə olsun, istər başqa dildə olsun, bu mövzunu əhatə edən kəlimələri tez-tez istifadə edirik. Məhz, həmin kəlimələri müxtəlif cümlələrdə və dialoqlarda görməyiniz mümkündür. Bunun üçün, aşağıdaki sətrlərdə qrammatik qaydalara əsasən müxtəlif kəlimələrin nümunələrini yazmışıq.

İngilis dilində yemək adları yemək və növünə görə fərqlənir. Məsələn, səhər yeməyində istehlak edilən qida ilə axşam yeməyində yeyilən yeməklər fərqlidir. Bu qidalar tərəvəz, ət və fast food ola bilər. 4-cü sinif şagirdləri üçün 10-cu vahid yemək və içkiləri nümunə söz və cümlələrlə izah etdik.

İngilis sözü – Breakfast- səhər yeməyi deməkdir. Nahar nahar, axşam yeməyi isə şam yeməyi deməkdir.Hamburger, tost və kartof kimi qəlyanaltı yeməklərə Fast-Food deyilir.

1 – Səhər Yeməkləri:

  • Çörək / Bread
  • Pendir / Cheese
  • Pomidor / Tomato
  • Zeytun / Olive
  • Bal / Honey
  • Mürəbbə, cem / Jam / Preserve
  • Omlet, qayğanaq / Omelette
  • Tərə yağı / Butter
  • Yumurta / Egg
  • -What did you eat this morning? / Bugün nə yedin?
    -I ate cheese, bread and honey today. / Bugün pendir, çörək və bal yedim

2 – Axşam Yeməkləri:

  • Şorba / Soup
  • Lobya / Beans
  • Yarpaq dolması / Grape Leaves
  • Noxud / Green Pea
  • Quru lobya / Haricot Bean
  • We will eat beans at dinner. / Nahar üçün lobya yeyəcəyik.
  • Do you liked this soup? / Şorba xoşunuza gəlirmi?

3 – Ət yeməkləri:

  • Ət / Meat
  • Balıq / Fish
  • Toyuq / Chicken
  • Köftə / Meatball
  • Pirzola / Chop
  • Me and Aslı will eat meatball tonight / Bu axşam Əsli ilə küftə yeməyə gedirik.
  • My father’s favorite food is chop / Atamın ən çox sevdiyi yemək qabırğadır.

4 – İçkilər:

  • Su / Water
  • Süd / Milk
  • Kola / Cola
  • Limonad / Lemonade
  • Mineral Suyu / Mineral Water
  • Meyvə Sirəsi / Juice
  • Çay / Tea
  • Qəhvə / Coffee
  • Çobanyastığı çayı / Chamomile tea
  • My mother drinks tea every night. / Anam hər axşam çay içir.
  • I drank milk at breakfast / Səhər yeməyində süd içdim.

5 – Tərəvəzlər:

  • Kartof / Potato
  • Salat / Salad
  • Soğan / Onion
  • Badımcan / Eggplant
  • Kələm / Cabbage
  • Kahı / Lettuce
  • Cəfəri / Parsley
  • İspanaq / Spinach
  • Bibər / Pepper
  • My mother cooks spinach every week / Anam hər həftə ispanaq bişirir.
  • We will buy lettuce and salad / Kahı və salat alacağıq.

6 – Fast-food:

Fast – Food tam olaraq dilimizə keçmiş bir ifadədir. Lüğət mənası fast food deməkdir. Praktik şəkildə hazırlanan qəlyanaltılara fast food deyilir.

  • Kartof qızartması / Chips – Fried Potatoes
  • Sandviç / Sandwich
  • Hamburger / Hamburger
  • Tost / Toast

4-cü Sinif 10-cu Unit: Foods and Drinks (Yeməklər və İçkilər) Mövzusu Gündəlik Həyatda Sıx-Sıx İstifadə Olunurmu?

Gündəlik həyatda bu Unitdə tanış olduğunuz kəlimələri olduqca sıx görə bilərsiniz. Bunun üçün sizə yuxarıda bir çox nümunələr təqdim etmişik. Ətraflı nümunə ilə tanış olmaq üçün aşağıdaki esselərdən yararlana bilərsiniz.

Nümunə 1:

İngiliscə: As the world is advancing day by day, it is becoming easier to get access to many kinds of food at our doorstep. I have eaten many cuisines but my favourite food is definitely a burger. I cannot resist myself when it comes to burgers.

They are so soft yet crunchy, fresh and juicy that I love eating it. Even though there are many kinds of burger, my favourite one is a chicken burger. The chicken patty gives the burger a juicy taste and it tingles my taste buds every time I eat it.

I love eating burger which is filled with cheese and vegetables. The more vegetables you add, the better it tastes. My personal favourite is lettuce. It gives the burger the right amount of freshness and crunchiness.

I always eat my burger with ketchup. Most importantly, the thing I love about eating burgers is that I get to eat French fries along with them. They work as a great side to the dish and also make my stomach full.

Even though I liked eating a burger from a famous fast food joint, nothing beats the chicken burger my mother makes at home. She prepares everything from scratch, even the burger. Thus, it is extremely fresh and healthy too.


Azərbaycanca: Dünya günü-gündən irəlilədikcə bir çox yemək növlərinə qapımızın ağzında daxil olmaq asanlaşır. Mən bir çox mətbəxlər yedim, amma ən çox sevdiyim yemək mütləq burgerdir. Burgerlərə gəldikdə isə özümü saxlaya bilmirəm.

O qədər yumşaq, lakin xırtıldayan, təzə və şirəli olurlar ki, mən onu yeməyi sevirəm. Burgerin bir çox növü olsa da, mənim ən çox sevdiyim toyuq burgeridir. Toyuq köftesi burgerə şirəli dad verir və hər dəfə onu yeyəndə dad qönçələrimi cingildəyir.

Mən pendir və tərəvəzlə dolu burger yeməyi sevirəm. Nə qədər çox tərəvəz əlavə etsəniz, bir o qədər dadlı olar. Şəxsi favorim kahıdır. Burgerə lazımi miqdarda təravət və xırtıldayanlıq verir.

Burgerimi həmişə ketçupla yeyirəm. Ən əsası, burger yeməyi sevdiyim şey, onlarla birlikdə kartof qızartması yeməkdir. Onlar yeməyin əla tərəfi kimi işləyirlər və həm də mədəmi doyururlar.

Məşhur fastfud dükanından burger yeməyi xoşlasam da, heç nə anamın evdə hazırladığı toyuq burgerindən üstün ola bilməz. Hər şeyi sıfırdan hazırlayır, hətta burger də. Beləliklə, o, həm də son dərəcə təzə və sağlamdır.


Nümunə 2:

İngiliscə: I am very foodie. I love to eat and cook. The food gives us energy. Without food, there is no life. There are so many dishes available in today’s world some like Indian foods like Biryani, Dosa, Pav Bhaji, Pani Puri etc whereas some like western foods like Pizza, Burger, Noodles etc. Among the number of food, Pizza is my favourite food because it tastes and smells fabulous.

The pizza itself looks so yummy, crispy and so cheesy. There is no better feeling in the world than a warm pizza box on your lap. My love for Pizza is very high. I am always hungry for pizza, be it any time of the day. Cheese is the secret ingredient of any food it makes any food taste yummy. Nearly any ingredient can be put on pizza. Those diced vegetables, jalapenos, tomato sauce, cheese and mushrooms make me eat more and more like a unique work of art. Every pie is a different shape and size. There are thin-crust pies, deep dish pies, and everything in between. There are pies with different cheeses and tomato sauce, or even pies with a completely different base altogether. On every occasion, I celebrate it with pizza style. There are times when I get scolded for having a pizza all the time because anything in excess causes harms to our health but a pizza lover will always be a pizza lover. There is something between me and pizza the bond which cannot be broken.

No matter how much I have eaten, I never fail to make myself feel hungry when I have my favourite pizzas in front of me. Flavours are felt exploding in my mouth when I take the 1st bite of my pizza. My love for my pizzas is eternal and nobody on this earth could ever take this from me until I die.


Azərbaycanca: Mən çox yemək həvəskarıyam. Yeməyi və bişirməyi sevirəm. Yemək bizə enerji verir. Yeməksiz həyat yoxdur. Müasir dünyada o qədər çox yemək var ki, bəziləri Biryani, Dosa, Pav Bhaji, Pani Puri və s. kimi hind yeməkləri, bəziləri isə Pizza, Burger, əriştə və s. kimi qərb yeməklərini sevir. dadı və qoxusu möhtəşəmdir.

Pizzanın özü çox dadlı, xırtıldayan və çox şirin görünür. Dünyada qucağında isti pizza qutusundan daha gözəl hiss yoxdur. Pizzaya olan sevgim çox yüksəkdir. Günün istənilən vaxtı olsun, həmişə pizzaya acam. Pendir istənilən yeməyin dadını dadlı edən hər hansı bir yeməyin sirridir. Pizzanın üzərinə demək olar ki, hər hansı bir inqrediyent qoymaq olar. O doğranmış tərəvəzlər, jalapenoslar, pomidor sousu, pendir və göbələklər məni getdikcə unikal sənət əsəri kimi yeməyə vadar edir. Hər tortun forması və ölçüsü fərqlidir. İncə qabıqlı piroqlar, dərin piroqlar və bunların arasında hər şey var. Fərqli pendirlər və pomidor sousu olan piroqlar, hətta tamamilə fərqli əsaslı piroqlar var. Hər dəfə bunu pizza tərzi ilə qeyd edirəm. Həmişə pizza yediyim üçün danladığım vaxtlar olur, çünki həddindən artıq hər şey sağlamlığımıza zərər verir, amma pizzasevər həmişə pizzasevər olacaq. Mənimlə pizza arasında bir şey var ki, onu qırmaq mümkün deyil.

Nə qədər yemişəmsə də, qarşımda ən sevdiyim pizzalar olanda özümü ac hiss etdirməmişəm. Pizzamın 1-ci dişləməsini götürəndə ləzzətlərin ağzımda partladığı hiss olunur. Pizzalarıma olan sevgim əbədidir və mən ölənə qədər bu yer üzündə heç kim bunu məndən ala bilməz.

❗ QEYD: Bunlardan əlavə, ingilis dilində 4-cü sinif kəlimələr və istifadəsi ilə ətraflı tanış olmaq istəyirsinizsə, 4-cü Sinif İngiliscə Kəlimələrin Mənaları və İstifadəsi mövzusuna daxil ola bilərsiniz.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Günay Akhund-zada

Beynəlxalq Şöbələr üzrə Mətn Yazarı / Məzmun Redaktoru mütəxəssisi.

Recent Content

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.