4-cü Sinif 2-ci Unit: Nationality (Milliyyətlər) Mövzu İzahı


4-cü Sinif 2-ci Unit Nationality (Milliyyətlər) Mövzu İzahı

Online ingilis dili tədrisində Azərbaycanın ən effektli təhsil sistemi Azəringiliscə'dən ödənişsiz sınaq dərsi almaq üçün klikləyin!

Azəringislicə'nin ödənişsiz sınaq dərsinə qatılın!

Kitab oxuyarkən beyninizi çox aktiv istifadə edirsiniz, çünki oxumaq çox aktiv bir prosesdir. Yazıçı çox iş görəndə oxucu belə çox çalışır. İngilis dilində bir kitabdan bir şey oxuduqda, ya ağlınızda bir səhnəni təsəvvür edirsiniz, ya da müəllifin nə demək istədiyini aydın şəkildə anlayırsınız və müəlliflə razılaşıb-razılaşmamağı seçirsiniz. Mövcud iş təzyiqindən zehninizi uzaqlaşdırdığınız üçün oxumaq rahatlaşdırıcıdır. Oxumaq zəkanızı artırmağa, daha yaradıcı olmağa, ucuz əyləncələrə daxil olmağa və stresi azaltmaq üçün bir yol tapmağa imkan verir. Kitab oxumaqla sonsuz faydalar əldə edə bilərsiniz. İngilis dilində kitab oxumaq üçün bir neçə səbəbi aşağıdaki kimi sıralaya bilərik:

➡ 1. İngilis dilində düşünmə vərdişinin formalaşmasına kömək edir.

İngilis dilində düşünmək təbii İngilis dilini inkişaf etdirmək üçün vacibdir. İngilis dilində kitab oxumaq, ana dilində düşüncənizi məhdudlaşdıra və ingilis dilində düşünməyi asanlaşdıra bilər. İngilis dilində olduqca sürətli oxumaq qabiliyyətini inkişaf etdirdiyiniz zaman, zehninizin tərcümə prosesinə vaxtı olmur.

Səliqəli oxucu olanda gözləriniz ingilis dilində düşünməyə imkan verən mətni tarar. Beyninizin eyni anda iki prosesi idarə etməsi olduqca qeyri -mümkündür, yəni ingilis dilində oxumaq və ana dilinizdə düşünmək.

➡ 2. Yeni lüğət öyrənməyə kömək edir.

Kitab oxumaq yeni sözlər tapmağa kömək edəcək. Yalnız kontekstdən onun mənasını oxuyub başa düşməklə kifayət qədər böyük bir passiv İngilis dili lüğətini yarada bilərsiniz. Digər ingilis dilli insanlarla danışarkən bu yeni sözləri istifadə edə bilərsiniz. Buna nail olmaq üçün özünüzlə və ya başqaları ilə ingilis dilində danışmağı təcrübə etməlisiniz ki, təbii olaraq çətin və səlis danışmaq qabiliyyətini inkişaf etdirəsiniz.

➡ 3. Bacarıqlarınızı artırır.

Planetdəki hər yaxşı kursun onunla birlikdə gedəcək uyğun bir kitabı var. Kitablar çətin mövzuları aydınlaşdırmağa kömək edir. Yalnız sinif sessiyasından daha dərinə gedən məlumatlar verirlər. Buna görə də ingilis dilində kitab oxumaq vacib bacarıqlarınızı inkişaf etdirir.

➡ 4. Yaddaşı yaxşılaşdırır.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Bir neçə araşdırma göstərir ki, yaddaşınızı istifadə etmirsinizsə, onu itirirsiniz. Krossvord bulmacalar Alzheimerdən qorunmaq üçün bir söz oyunu nümunəsidir. İngilis dilində bir kitab oxumaq, yaddaş əzələlərinizi uzatmağa kömək edir və detalları, faktları və rəqəmləri, süjet xətlərini, mövzuları və personajları xatırlamağa kömək edir.

➡ 5. Yazı bacarıqlarını inkişaf etdirir.

Bir kitab oxuduğunuz zaman yazı tərzi, yazıçının tempi və sözlərin istifadəsi kimi müxtəlif şeylərlə qarşılaşırsınız. Bu İngilis dili biliklərinizi artırır və yazı tərzinizə təsir edir.

Aşağıdaki alt başlıqlarla 4-cü sinfə aid 2-ci unit və mövzularla tanış ola bilərsiniz. Uğurlar!

➡ İngilis dili 4-cü sinif 2-ci Uniti izah etmək üçün başlayacağımız ilkin mövzu Nationality (Milliyyətlər) mövzusudur.

“Country” İngilis dilində ölkə deməkdir. Nationality – millət, irq deməkdir. Ölkələrin və millətlərin İngilis dilində adları müxtəlifdir.

İngilis dilində vacib mövzulardan digəri də ölkə, millət və dil adlarıdır. Çünki bu mövzuda olan ən xırda bir səhv yanlış anlaşılmaya səbəb ola bilər. Bu mövzumuzda İngilis dilində ölkə, millət və o ölkədə danışılan dil adlarını, onların Azərbaycan dilindəki mənaları ilə tanış olacaqsınız. İngilis dilində millətin adı, adətən o millətin danışdığı dilin adı ilə eynidir.

  • Afghanistan – Afghan
  • Argentina – Argentine
  • Australia – Australian
  • Belgium – Belgian
  • Brazil – Brazilian
  • Bulgaria – Bulgarian
  • Avrupa – Europe
  • Canada – Canadian
  • Czech Republic – Czech
  • China – Chinese
  • Dominican Rep. – Dominican
  • German – German
  • İsveç – Swedish
  • İspanya – Spain
  • Iran – Iranian
  • Italy – Italian

İngilis ölkələri, o ölkədə yaşayan millətə / insanlara verilən adlar və danışdıqları dillərin adları aşağıda verilmişdir. İngilis dilində millətin adı və o millətin dilinin adı ümumiyyətlə eynidir. Ölkələrdə yaşayanlara və danışdıqları dilə ümumiyyətlə “ish” və ya “ian” şəkilçisi verilir. Ancaq bu bir qayda deyil.

İngilis ölkələri və onların bayraqları, millətlərin və dillərin Türk ekvivalentləri və onların tələffüz / tələffüzü şəkillərlə birlikdə aşağıdakı cədvəldə verilmişdir.

FlagCountry
Ölkə
Nation
Millət
Language
Dil
 Afghanistan
Afganistan
 Afghan
Afgan
 Albania
Arnavutluk
Albanian
Arnavut
Albanian
Arnavutça
 Algeria
Cezayir
 Algerian
Cezayirli
 Argentina
Arjantin
 Argentinian
Arjantinli
 Australia
Avustralya
 Australian
Avustralyalı
 Austria
Avusturya
 Austrian
Avusturyalı
 Azerbaijan
Azerbaycan
 Azerbaijani
Azəri
 Azerbaijani
Azerice
 Belgium
Belçika
 Belgian
Belçikalı
 Brazil
Brezilya
 Brazilian
Brezilyalı
 Bulgaria
Bulgaristan
 Bulgarian
Bulgar
 Bulgarian
Bulgarca
 Canada
Kanada
 Canadian
Kanadalı
 China
Çin
 Chinese
Çinli
 Chinese
Çince
 Cyprus
Kıbrıs
 Cypriot
Kıbrıslı
 Czech Republic
Çek Cumhuriyeti
 Czech
Çek
 Denmark
Danimarka
 Danish
Danimarkalı
 Egypt
Mısır
 Egyptian
Mısırlı
 England
İngiltere
 English
İngiliz
 English
İngilizce
 Finland
Finlandiya
 Finnish
Finli
 Finnish
Fince
 France
Fransa
 French
Fransız
 French
Fransızca
 Georgia
Gürcistan
 Georgian
Gürcü
 Georgian
Gürcüce
 Germany
Almanya
 German
Alman
 German
Almanca
 Greece
Yunanistan
 Greek
Yunan
 Greek
Yunanca
 Holland / Netherlands
Hollanda
 Dutch
Hollandalı
 Hungary
Macaristan
 Hungarian
Macar
 Hungarian
Macarca
 India
Hindistan
 Indian
Hintli
 Iran
İran
Iranian
İranlı
 Persian
Farsça
 Iraq
Irak
 Iraqi
Iraklı
 Israel
İsrail
 Israeli
İsrailli
 Hebrew
İbranice
 Italy
İtalya
 Italian
İtalyan
 Italian
İtalyanca
 Japan
Japonya
 Japanese
Japon
 Japanese
Japonca
 Jordan
Ürdün
 Jordanian
Ürdünlü
 Latvia
Letonya
 Latvian
Letonyalı
 Libya
Libya
 Libyan
Libyalı
 Mexico
Meksika
 Mexican
Meksikalı
 Morocco
Fas
 Moroccan
Faslı
 Pakistan
Pakistan
 Pakistani
Pakistanlı
 Poland
Polonya
 Polish
Polonyalı
 Polish

Lehçe
 Portugal
Portekiz
 Portuguese
Portekizli
 Portuguese
Portekizce
 Romania
Romanya
 Romanian
Romanyalı
 Romanian
Rumence
 Russia
Rusya
 Russian
Rus
 Russian
Rusça
 Saudi Arabia
Suudi Arabistan
 Arabian
Arap
 Arabic
Arapça
 Scotland
İskoçya
 Scottish
İskoçyalı
 South Korea
Güney Kore
 South Korean
Güney Koreli
 Korean
Korece
 Spain
İspanya
 Spanish
İspanyol
 Spanish
İspanyolca
 Sweden
İsveç
 Swedish
İsveçli
 Swedish
İsveççe
 Switzerland
İsviçre
 Swiss
İsviçreli
 Syria
Suriye
 Syrian
Suriyeli
 Thailand
Tayland
 Thai
Taylandlı
 Thai

Tayca
 Turkey
Türkiye
 Turkish
Türk
 Turkish
Türkçe
 Ukraine
Ukrayna
 Ukrainian
Ukraynalı
 UK / United Kingdom
Birleşik Krallık
 British
İngiliz
 English
İngilizce
 USA / United States
ABD / Amerika
Birleşik Devletleri
 American
Amerikalı
 English
İngilizce

Identifying countries and nationalities (Is s/he from …)

  • Is s/ he from Japan? — Maybe.
  • Is s/ he from Germany? — I think so.
  • Where are you from? — I am from Turkey.
  • Where is she from? — S/ he is from Pakistan.
  • Are you British? — No, I am not.
  • Is s/ he Russian? — Yes, s/he is. — No, s/ he isn’t. — I think so.

Talking about locations of countries (Where is Germany? It’s Europe.)

  • Where is Samsun? — It’s in the north.
  • Where is Antalya? — It’s in the south.
  • Where is Van? — It’s in the east.
  • Where is İzmir? — It’s in the west.

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit: Nationality (Milliyyətlər) – Lüğət

4 -cü sinif İngilis 2 -ci Bölmə Milliyət sözləri və azərbaycanca mənaları aşağıdakı cədvəldə verilmişdir. 2021-2022 4-cü sinif İngilis dili 2-ci Unit söz siyahısı əlifba sırası ilə a-dan z-ə qədər siyahıya alınmışdır.

İNGİLİSCƏ KƏLİMƏLƏRAZƏRBAYCANCA QARŞILIĞI
AfricaAfrika
AgeYaş
AnimalHeyvan
AntarcticaAntarktida
AsiaAsiya
ChildrenUşaqlar
CountryÖlkə
DollKukla
EastŞərq
EuropeAvropa
FromDən
GuessGuess
I thinkMən düşünürəm
ID cardŞəxsiyyət vəsiqəsi
LiveYaşayın
MatchMaç
NationalityVətəndaşlıq
NorthŞimal
PointNöqtə
RepeatTəkrarlamaq
SoldierƏsgər
South / North AmericaCənubi / Şimali Amerika
SouthCənub
Toy collectionOyuncaqlar kolleksiyası
WestQərb
NationalityAfrika
NorthYaş

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit: Nationality (Milliyyətlər) – Testlər və Çalışmalar

1. I am from the United States. I am…

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) French

B) American

C) Mexican

2. Juan is from Mexico. He is..

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) Mexican

B) Korean

C) Guatemalan

3. Are you from Russia?

Sualı cavablandırın.

A) No,he isn’t.

B) Yes, I am.

C) Yes,she is.

D) No, she isn’t Russian.

4. Is Ali from Britain? No, …………………

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) he isn’t

B) he is.

C) she is.

D) she isn’t

5. Peter: Where is Antalya?

Ahmet: In the ………………….

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) east

B) west

C) south

D) north

6. Kars is ……………………….

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) in the east

B) in the west

C) in the south

D) in the north

7. Is Hülya Avşar German?

Sualı cavablandırın.

A) Yes, she is.

B) No, she isn’t

C) Yes, I am

D) No, I am not.

8. I am from Italy.

Cavaba sual əlavə edin.

A) Where is Italy?

B) Is Italy in Africa?

C) Where are you from?

D) Are you Italian?

9. Are you Turkish?

Sualı cavablandırın.

A) Yes, I am.

B) Yes, he is.

C) No, he isn’t

D) No, you aren’t

10. … is in the west.

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) Samsun

B) Adana

C) İzmir

D) Ankara

11. Where are you from?

_________.

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) I’m from Turkey

B) I’m from Arabian

C) I’m from China

D) I’m from Russian.

12. What nationality are you?

___________ .

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) I’m British

B) I’m Turkish

C) I’m German

D) I’m China

13. Ahmad is from Egypt. He is_________

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) Japanese

B) New Zealander

C) Egyptian

D) Russian

14.

  1. Brazil – Chinese
  2. Japan – Japanese
  3. Turkey –  Turkish
  4. Italy – Italian

Hansı matç səhvdir?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

15. _ u s s _ a n

Aşağıdakı variantlardan hansı yuxarıdakı əksik hərflərdir?

A) r , l

B) r , i

C) i , r

D) c , a

16. A: Is she japanese ?

B: ________ .

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) No. she isn’t.

B) Yes, she is.

C) Yes, I am.

D) Yes , he is.

17. A: Are you Italian?

B: _________ .

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) No, I am not.

B) Yes , I am not.

C) I am not from Italy

D) Yes, I am.

18. Ali is from _______ . He is _______ .

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) Italy-Italian

B) Japan- Japanese

C) Turkey-Turkish

D) Russia-Russian

19. _______.

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) He is from France

B) He is from Russia

C) He is from England

D) He is from Turkish

20. Hello ! I am from ………….. and I am Canadian.

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) Japan

B) Italy

C) Canada

D) China

21.

  1. American
  2. Indian
  3. Italian
  4. Russia

Yuxarıdakılardan hansı fərqlənir?

A) 1

B) 2

C) 3

D) 4

22. nationality / are / you / what ?

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı sözlərin düzgün sıralamasıdır?

A) What nationality are you?

B) What nationality you are?

C) You are nationality what?

D) What you nationality are?

23. Antonio: Where are you from, Paul ?

Paul: I am from France . I ____ in Paris .

Hansı variant boşluğa gəlməlidir?

A) sing

B) live

C) song

D) love

24. A: ___________

B: I am from japan.

Aşağıdakı variantlardan hansı yuxarıdakı boşluqda olmalıdır?

A) Is Italy in japan?

B) Where is italy?

C) Where you are from?

D) Where are you from?

25. Hansı uyğunluq düzgündür?

A) Brazil-Russian

B) Italy-Chinese

C) Spain – Spanish

D) Turkey- Japanese

Cavablar: 1.B, 2.A, 3.B, 4.A, 5.C, 6.A, 7.B, 8.C, 9.A, 10.C, 11.A, 12.C, 13.c, 14.A, 15.B, 16.B, 17.D, 18.C, 19.B, 20.C, 21.D, 22.A, 23B, 24.D, 25.C

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit: MAY və İstifadəsi

“May”, mövcud və ya gələcək imkanları ifadə etmək və ya nəzakətlə icazə istəmək üçün istifadə olunur. İcazə almaq “edə bilər” sözünə nisbətən daha formaldır. Buna görə “may” rəsmi ingilis dilində və yazışmalarda daha çox istifadə olunur. “Might” ilə mənada çox fərq yoxdur.

İngilis dilində “May” modal dəyişdiricisi istifadə olunduğu cümləyə görə fərqli mənalara malik ola bilər. Ədəbi və elmi dildə, nəzakətlə icazə istəmək, ehtimal və ziddiyyət göstərmək kimi mənalarda geniş istifadə olunur. Müsbət, mənfi və sorğu cümlələri “May” modal dəyişdiricisi ilə qurula bilər. Aktiv bir cümlədə, mövzudan sonra və hərəkətdən əvvəl baş verir. Hərəkət çılpaq sonsuz formada istifadə olunur. Passiv cümlədə “be+past participle” quruluşu ilə istifadə olunur.

➡ May izahı üçün nümunələrdən istifadə edək…

Nəqli Cümlə Nümunələri:

  • I may go to İstanbul next week. – Gələn həftə İstanbula gedə bilərəm.
  • You may marry with my brother in the future. – Gələcəkdə qardaşımla evlənə bilərsən.
  • He / she may be sleeping. – Yuxuda ola bilər.
  • It may snow. – Qar yağa bilər.
  • We may go to holiday next month. – Gələn ay tətilə gedə bilərik .
  • They may buy a new car. – Yeni maşın ala bilərlər.

İnkar Cümlə Nümunələri

Qeyd: May qəlibinin mənfi forması bir şeyin rədd edilməsini vurğulamaq üçün istifadə olunur. Nümunə: No smoking!- Sigaret çəkmək olmaz.  You may not smoke here- Burada sigaret çəkə bilməzsiniz!

  • May not marry with you, because you are my cousin. – Səninlə evlənə bilmərəm, çünki sən mənim əmim oğlusan.
  • You may not speak with me until you apologize. – Üzr istəməyənə qədər mənimlə danışa bilməzsən.
  • He/she may not be my friend. – O mənim dostum olmaya bilər.
  • We may not sleep together, she is virgin. – Birlikdə yata bilmərik, bakirədir.
  • They may not come with us. – Bizimlə gələ bilməzlər.

Sual Cümlələri

  • May I come in ? – İçəri girə bilərəmmi?
  • May you love me? – Məni sevə bilərsən?
  • May he/she be our child? – O bizim uşağımız ola bilərmi?
  • May we come another day? – Başqa gün gələ bilərikmi?
  • May they play with my toys? – Oyuncaqlarımla oynaya bilərlərmi?

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit: CAN və İstifadəsi

Can “edə bilər” deməkdir. Qabiliyyətləri göstərmək, istəklər etmək, imkanları göstərmək və vəziyyətlərə icazə vermək üçün istifadə olunur. İngilis dilində “modal fellər” adlanan köməkçi fellərdən biridir. Mövzulara görə dəyişmir. Buna görə “O, o, bu” üçün fərqli bir versiya yoxdur. Ardından gələn fel həmişə nominativ formadadır. Buna görə heç bir əlavə xərc tələb etmir. Bu öyrənmək üçün ən asan mövzulardan biridir.

Necə öyrənək?

Burada İngilis dilində “can” mövzusunu şəkillər, oyunlar, məşqlər, nümunələr və dialoqlar olan xüsusi bir dərs formatında öyrənə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə sadə bir dildə və aşağıda ətraflı izah edilən Can (can) mövzusunu öyrənin. Sonra bu səhifədə tapa biləcəyiniz digər oyunları və məşqləri etmək əyləncəli və asan olacaq.

Hansı köməkçi fel ilə istifadə olunur?

“Can” köməkçi fel kimi çıxış edərək feldən əvvəl istifadə olunur. “can” bütün mövzular üçün istifadə olunur, dəyişmir. Mənfi cümlələrdə “can not” və ya sadəcə “can not” kimi istifadə olunur. Sorğu -sual cümlələrində hər cümlə üçün “can” alınır. Fel həmişə nominativ formadadır.

QEYD: “can” in mənfi quruluşu “can not” olaraq da istifadə edilə bilər.

Nümunə cümlələr:

  • He can swim. – O üzə bilir.
  • He can’t swim. – O üzə bilmir
  • Can he swim? – O üzə bilirmi?

QEYD: Azərbaycancada “edə bilir” “edər” kimi istifadə oluna bilər. Aşağıdakı nümunələrə baxın:

  • I can’t hear you. – Səni eşitmirəm.
  • We can speak English. – İngilis dilində danışa bilərik.
  • I can see. – Görə bilirəm.
  • I can’t open. – Aça bilmirəm.
  • They can understand. – Anlaya bilirlər.
  • Betty can’t play the guitar. – Betti gitarada ifa edə bilmir.

Can ilə müsbət cümlələr necə qurulur?

Müsbət bir “can” cümləsində, “can” köməkçi fellərdən felin önünə gətirilir. Beləliklə, feilə “can” mənasını əlavə edirik.

➡ Müsbət nümunə cümlələr

  • I can go. – Mən gedə bilərəm.
  • They can watch tv. – Televizora baxa bilərlər.
  • Zehra can play chess. – Zehra şahmat oynaya bilər.
  • My friends can play football. – Dostlarım futbol oynaya bilərlər.

Can ilə mənfi cümlələri necə qurmaq olar?

Mənfi bir cümlə qurarkən “edə bilmirəm” köməkçi feli ilə birlikdə istifadə edirik. Qısaca “bilməz” olaraq istifadə olunur. Burada aşağıdakılara diqqət yetirin: Türk dilində “-ecek” ifadəsinin mənfi tərəfi “-ecek” deyil, “-emez, -amaz” dır. Buna görə, “Atlaya bilmirəm”, “Qaça bilmirəm”, “Bilmirəm” kimi ifadələrin əslində “ruh” un mənfi formaları olduğunu və “a” və ya “e hərfi ilə məna əlavə etdiyini qeyd etmək lazımdır. “.

Mənfi cümlə nümunələri

  • I can’t sleep well. – Yaxşı yata bilmirəm.
  • Nancy can’t understand the teacher. – Nensi müəllimi başa düşə bilmir.
  • Cats can’t fly. – Pişiklər uça bilmir.
  • She can’t keep secrets. – Sirr saxlaya bilmir.

Can ilə sual cümlələri necə qurmaq olar?

Sual cümlələri “can” köməkçi feli mövzunun önünə qoyularaq edilir. Bu tip suallara “Bəli-Xeyr” sualları deyilir və türk dilində “-mi ?, -mi?” şəklində bitən suallardır. Cavablar “Bəli-Xeyr” ilə başladığı üçün bu ad verilmişdir.
Eyni şəkildə köməkçi fel, Wh- sualları adlanan bilik suallarında mövzu qarşısına çıxarılır. Yalnız cümlənin əvvəlində “Kim, Nə, Harada, Nə Zaman” kimi sual sözlərindən biri də gətirilir.

Sual quruluşuna nümunə cümlələr:

  • Can you play basketball? – Basketbol oynaya bilərsən?
  • Can I open the window? – Pəncərəni aça bilərəmmi?
  • Can I ask a question? – Bir sual soruşa bilərəm?
  • Can I help you? – Mən sizə kömək edə bilərəm?
  • Where can I go for holiday? – Tətil üçün hara gedə bilərəm?
  • How can I speak English? – İngilis dilində necə danışa bilərəm?

Can ilə cümlə quruluşları necədir?

Can ilə müsbət, mənfi və sorğu -sual cümlələrinin istifadəsi aşağıdakı cədvəldəki kimidir.

 
(+) mübet cümleler(-) menfi cümleler(?) sual cümleleri
 I can play. I can not play. Can I play?
 You can play. You can not play.Can you play?
 He can play. He can not play. Can he play?
 She can play. She can not play. Can she play?
 It can play. It can not play. Can it play?
 We can play. We can not play.Can we play?
 They can play. They can not play.Can they play?

İngilis dilində “can” mövzusunu nümunə cümlələrlə öyrənin

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 nümunə cümlə var. Müsbət, mənfi və sual cümlələrindən ibarət bu nümunələri oxuyaraq oxşar cümlələr qurmağa cəhd edə bilərsiniz. Sadə cümlələr olan bu nümunələri inkişaf etdirərək daha əhatəli cümlələr yarada bilərsiniz.

10 Cümlə Nümunəsi

  • I can speak English a little. – İngilis dilində bir az danışa bilərəm.
  • I can buy that dress. – O paltarı ala bilərəm.
  • You can join our club. – Klubumuza qoşula bilərsiniz.
  • Mr. Davis cannot use a PC. – Cənab. Davis PC istifadə edə bilməz.
  • I can’t stand lies. – Yalana dözə bilmirəm.
  • You can visit a lot of historical places here. – Burada bir çox tarixi yerləri ziyarət edə bilərsiniz.
  • Jennifer can’t save money. – Jennifer pula qənaət edə bilmir.
  • If you have a problem, you can call me. – Bir probleminiz varsa mənə zəng edə bilərsiniz.
  • I can’t eat with my left hand. – Sol əlimlə yeyə bilmirəm.
  • My daughter can wear her clothes. – Qızım paltarını geyə bilər.

İngilis dilində sual cümlələri və cavabları olan “can” nümunələri

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 sual və cavab verilmişdir. Fərqli sual tipli bu nümunələri araşdıraraq oxşar suallar verə və cavablandıra bilərsiniz.

➡ 10 Sual və Cavab:

  • Can you hear me? – Məni eşidirsən?
    – Yes, I can hear you. – Bəli, səni eşidirəm.
  • Can you catch fish? – Balıq tuta bilərsənmi?
    – No, I can’t catch fish. – Xeyr, balıq tuta bilmirəm.
  • Can you make a kite? – Uçurtma düzəldə bilərsinizmi?
    – Yes, I can make a kite. – Bəli, uçurtma düzəldə bilərəm.
  • Can I ask a question, please? – Zəhmət olmasa bir sual verə bilərəmmi?
    – Yes, you can. – Bəli, verə bilərsən.
  • Can penguins fly? – Pinqvinlər uça bilərmi?
    – No, they can’t fly. – Yox, uça bilmirlər.
  • Where can I park my car? – Maşını harada saxlaya bilərəm?
    – You can park your car there. – Maşını orada saxlaya bilərsiniz.
  • How can I go to the museum? – Muzeyə necə gedə bilərəm?
    – You can go by taxi. – Taksi ilə gedə bilərsiniz.
  • How can I learn to play tennis? – Tennis oynamağı necə öyrənə bilərəm?
    – You can go to a tennis club. – Tennis klubuna gedə bilərsiniz.
  • Who can fly a drone? – Kim dron uça bilər?
    – Kevin can fly a drone. – Kevin pilotsuz təyyarəni idarə edə bilər.
  • Can you design a toy? – Oyuncaq dizayn edə bilərsinizmi?
    – Yes, I can design a toy. – Bəli, oyuncaq dizayn edə bilərəm.

➡ İngilis dilində “can” mövzusunu oxu keçidi olaraq bir abzasla öyrənin…

Aşağıda ingilis dilində “can” qəlibinin bolca istifadə olunduğu paraqraf şəklində qısa bir mətn görəcəksiniz. Bu yazını oxuyaraq anlamağa çalışın. Oxşar məqalələr yazmağa çalışaraq yazı bacarıqlarınızı artırın.

İngiliscə: My name is Adrian. I am an amateur footballer. I can play different games, but football is my favourire. I can run fast. I can control the ball very well. I am a footballer, so I can’t eat junk food. Because it is not good for my body. I can only eat healthy food. My friends can play well, too. We have a good team. I think, we can be the champion this year.

Azərbaycanca: Mənim adım Adrian. Mən həvəskar futbolçuyam. Fərqli oyunlar oynaya bilərəm, amma futbol mənim favorimdir. Sürətli qaça bilərəm. Topu çox yaxşı idarə edə bilərəm. Mən futbolçuyam, buna görə də lazımsız yemək yeyə bilmirəm. Çünki bədənim üçün yaxşı deyil. Yalnız sağlam yemək yeyə bilərəm. Dostlarım da yaxşı oynaya bilərlər. Yaxşı komandamız var. Düşünürəm ki, bu il çempion ola bilərik.

ÖNƏMLİ! May ve Can İstifadə Arasındakı Fərq:

Ümumiyyətlə, May və Can ehtimal və icazəni göstərmək üçün istifadə olunur. Ancaq ikisinin istifadəsi arasında əhəmiyyətli bir fərq var.

1. Can ümumiyyətlə bir ehtimal haqqında danışmaq üçün, May isə mümkün bir ehtimal haqqında danışmaq üçün istifadə olunur. Ən sadə mənada, bir şeydən əmin olmadıqda bir ehtimal haqqında danışarkən May ayından istifadə edirik.

Nümunə

  • You can buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Buradakı bir supermarketdə siqaret alına biləcəyini bilirik və qarşı tərəfə belə bir ehtimalın olduğunu söyləyirik.

  • You may buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Yuxarıdakı cümlədə may istifadə etdik, çünki burada supermarketdə siqaret satılıb satılmadığından əmin deyilik, buna görə də belə bir şeyin yəqin ki mümkün olduğunu danışırıq.

2. Vurğulamaq məcburiyyətində olmadığımız və ya qeyri-rəsmi olaraq, Can istifadə edərək icazə istəyərik. Digər tərəfdən, rəsmi olaraq və ya vurğulamaq istədiyimiz bir şəkildə icazə istəsək, may istifadə edirik.

Nümunə

  • Can I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Dərsdə barmağınızı qaldırıb müəllimə və ya gündəlik həyatda bir şey demək istədiyinizi söyləmək istəyirsinizsə, bu qeyri -rəsmi formadan istifadə edirik.

  • May I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Bir televiziya şousunda qonaqsınızsa və ya baş nazirə bir şey demək istəyirsinizsə, rəsmi May formasından istifadə edirik.

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit: Nationality (Milliyyətlər) Mövzusu Niyə Önəmlidir?

İngilis dilini tanıdan mövzulardan biri ölkələr və onların dilləridir. Bu mövzu ingilis dilində öyrənmək üçün ən asan və ən lazımlı mövzulardan biridir. Bu sırf ağıl məsələsidir. Mövzunun tətbiqini başa düşdükdə, demək olar ki, bütün ölkələrin və dillərin yazımlarını asanlıqla öyrənə bilərsiniz.

Gündəlik həyatda, xüsusən də yeni tanış olduğunuz insanlarla söhbət edərkən bu mövzuda məlumatlara mütləq ehtiyacınız olacaq. Yeni bir insanla tanış olarkən verilən ilk suallardan biri; hardansan? , hansı dildə və ya dillərdə danışırsınız? Bu mövzuda verilən məlumatlar sayəsində bu kimi suallara cavab verə bilərsiniz.

İngilis dilində öyrənilməsi vacib olan mövzulardan biri olaraq aşağıda sizin üçün yaratdığımız cədvəllərdən ölkələrin, millətlərin və dillərin necə yazıldığını öyrənə bilərsiniz. Cədvəllərdən öyrəndiyiniz ölkənin, millətin və dillərin sual nümunələrində və cümlələrdə necə istifadə edildiyinə dair yaratdığımız nümunələrə də baxa bilərsiniz.

Mövzunun sonundakı nümunələri araşdırmaq nəinki bu terminləri daha asan yadda saxlamağa kömək edəcək, həm də mövzunu daha yaxşı gücləndirməyinizə kömək edəcək.

İngilis dilində bir çox ölkənin millətinin adı və o millətə aid olan dilin adı ümumiyyətlə eynidir. (Məsələn, türk: turkish, türkcə: turkish vs.) Bu, mövzunu daha asan öyrənməyinizə köməkçi olacaq.

Bundan əlavə, ölkələrin dillərində adətən dilin sonuna “-ish” və ya “-ian” şəkilçisi əlavə olunur. Yenə də bu, bizim işimizi asanlaşdırır. Bununla birlikdə, bu bir qayda deyil və əlavələrə gəldikdə bəzi hərf düşmələri və ya dəyişikliklər ola bilir.

İngilis Dili 4-cü Sinif 2-ci Unit Kəlimələri Gündəlik Həyatda Tez-Tez İstifadə Olunurmu?

Nationality mövzusunu əhatə edən lüğət daxilindəki kəlimələr gündəlik həyatda tez-tez rastımıza çıxa bilər. Gündəlik həyatda milliyyətlərlə bağlı kəlimələrin necə istifadə olunduğuna dair aşağıdaki müxtəlif cümlələrə nəzər yetirə bilərsiniz.

  • Where are you from? – Haralısan?
    – I am from Turkey.  – Mən Türkiyədənəm.
  • Where is he from ? – O, haralıdır?
    – He is from Japan. – O, yaponyalıdır.
  • Where is Jane from ? – Jane haralıdır?
    – Jane is from England. – Jane İngiltərədəndir.
  • Where are Jennifer and Ariana from? – Jennifer və Ariana haradandır?
    – They are from the USA. – Onlar, Amerikadandır.
  • Is he from London? – O, Londondandır?
    – Yes, he is. – Bəli, elədir.
  • What is your nationality? – Sənin milliyyətin nədir?
    – I am Turkish. – Mən türkəm.
  • What nationality are you? – Sən hansı millətdənsən?
    – I’m Spanish. – Mən ispanam.
  • What language do you speak? – Sən hansı dili danışırsan?
    – I speak Turkish. – Mən türkcə danışıram.
  • What languages do you speak? – Hansı dilləri danışa bilirsən?
    – I speak Spanish and English. – Mən ispan və ingilis dillərini danışa bilirəm.
  • I live in Turkey. – Türkiyədə yaşayıram.
  • He lives in France. – O, Fransada yaşayır.
  • I like Japanese food. – Mən yapon yeməklərini sevirəm.
  • He likes American food. – O, amerikan yeməklərini sevir.
  • I speak Turkish. – Mən türkcə danışa bilirəm.
  • He speaks english. – O, ingiliscə danışa bilir.

Bundan əlavə, mətnlərdə nationality (milliyyətlər) ilə bağlı kəlimələri necə istifadə edə biləcəyinizə dair nümunəvi mətn üçün aşağıdaki esseyə nəzər yetirə bilərsiniz.

İngiliscə: Nationality is crucial in determining the benefits that a person is entitled to and the obligation that they have in their own countries. Thus, nationality enables a person to have a series of rights to vote, movement and for protection as described in the international laws. Henceforth nationality embraces a concept of a culture of a nation which begins at the individual level. However, the different people who share same ideas and culture as well as live in a particular nation depict nationality of such as country. Nationality promotes a strong feeling of like-mindedness and equality among people of a nation that encompasses religion, literature, culture, race, and language among others. Therefore, the essay herein elaborates the concept of nationality and its importance.

Nationality can better be understood as a way of expressing political aspirations due to the rise of a sense of self-identity in a country which establishes nation-state an independent entity different from another country. Therefore, the humanity that lives in such a nation has a unique quality that is preserved and further developed for the common good of the people in the country. Thus, the people in the particular country can develop their laws and institutions for governance. On a separate note, people understand nationality as a membership or law in a country which then establishes international law and access to rights such as economic, political and other privileges conferred by their nation.

In the current society, the idea of nationalism has resulted into improved development and unity at the global level where people are inspired to develop new arts, literature and fine arts that exhibit different cultures among others. These particular nations can create their unique wealth for the common good of its people as well as elevate the people’s rights at the international levels such as forums since it gives way for the emancipation of its economy at the global level.

Nationality is important in the current society since people are moving from their individuality to gain greater achievements beyond their capacities. People who embrace nationality have a chance to gain platforms and outlets that express their individuality. This action enables people to become a larger group. Besides, it ensures that people grow beyond their cultural boundaries and appreciate new developments regarding thinking and self-expression for the sake of their nation.

Nationality solves the problem of statelessness by granting a person its national identity. This is achieved through birth registration. Secondly, it eradicates the issue of gender discrimination that is normally highlighted in the nationality laws that normally bars women from passing their nationality to their children. Such laws are still enacted in countries such as Syria where women have such concerns. On the same note, the existence of nationality enables eradication of discrimination that is based on religion and ethnicity as well as ensuring legal identification through legal registration of births.

Separately, nationality leads to nationwide development since every citizen is bonded by the same law, same new culture and government. Thus, they feel to be part of one nation with one objective of building the nation. Besides, nationality promotes national independence which improves democracy and freedom. The idea of freedom such as those of association and speech promotes cooperation and fraternity as well as ensuring the stability of the nation and cohesion which lessens the possibility of wars.

In conclusion, nationality is important to people of different nations since it promotes self-independence for the individual countries, encourages state identity and brings individuals with the same mindedness to work together and foster unity and development beyond their strengths.


Azərbaycanca: Vətəndaşlıq, bir şəxsin öz ölkələrində əldə edə biləcəyi faydaları və öhdəliklərini təyin etmək üçün çox vacibdir. Beləliklə, milliyyət, bir insanın beynəlxalq qanunlarda təsvir edildiyi kimi bir sıra səs, hərəkət və qorunma hüquqlarına sahib olmasını təmin edir. Bundan sonra milliyət, fərdi səviyyədə başlayan bir millətin mədəniyyəti anlayışını əhatə edir. Ancaq eyni fikir və mədəniyyəti bölüşən və müəyyən bir millətdə yaşayan fərqli insanlar, ölkə kimi millətləri təsvir edirlər. Milliyyət, din, ədəbiyyat, mədəniyyət, irq və dili əhatə edən bir millətin insanları arasında güclü bir fikir və bərabərlik duyğusunu təbliğ edir. Buna görə də, bu məqalədə milliyyət anlayışı və onun əhəmiyyəti ətraflı izah edilmişdir.

Millilik, başqa bir ölkədən fərqli olaraq müstəqil bir dövlət quran bir ölkədə özünəməxsusluq hissinin artması səbəbiylə siyasi istəkləri ifadə etmək üsulu olaraq daha yaxşı başa düşülə bilər. Buna görə də belə bir millətdə yaşayan insanlıq, ölkədəki insanların ümumi rifahı naminə qorunub saxlanılan və daha da inkişaf etdirilən bənzərsiz bir keyfiyyətə malikdir. Beləliklə, müəyyən bir ölkədə yaşayan insanlar öz qanunlarını və idarəetmə institutlarını inkişaf etdirə bilərlər. Ayrı bir məqamda, insanlar milliliyi, beynəlxalq hüququ quran və millətinin verdiyi iqtisadi, siyasi və digər imtiyazlar kimi hüquqlara çıxış əldə edən bir ölkədə üzvlüyünü və ya qanunu başa düşürlər.

İndiki cəmiyyətdə millətçilik düşüncəsi, insanların digər mədəniyyətlər arasında fərqli mədəniyyətlər nümayiş etdirən yeni sənətləri, ədəbiyyatı və təsviri sənətləri inkişaf etdirmək üçün ilham aldıqları qlobal səviyyədə inkişaf və birliyin yaxşılaşdırılması ilə nəticələndi. Bu xüsusi millətlər, xalqlarının ümumi mənfəəti üçün özünəməxsus sərvətlərini yarada bilər, həm də iqtisadiyyatını qlobal səviyyədə azad etməsinə imkan verdiyi üçün forumlar kimi beynəlxalq səviyyədə insanların hüquqlarını yüksəldə bilər.

Mövcud cəmiyyətdə millilik vacibdir, çünki insanlar öz fərdiliyindən hərəkət edərək qabiliyyətlərindən kənarda daha böyük nailiyyətlər əldə edirlər. Vətəndaşlığı qəbul edən insanlar, fərdiliyini ifadə edən platformalar və satış nöqtələri əldə etmək şansına sahibdirlər. Bu hərəkət insanların daha böyük bir qrup halına gəlməsinə imkan verir. Bundan əlavə, insanların öz mədəniyyət sərhədləri xaricində böyüməsini və milləti naminə düşüncə və özünü ifadə etmə ilə bağlı yeni inkişafları qiymətləndirməsini təmin edir.

Milliyyət, bir şəxsə milli kimlik verərək vətəndaşsızlıq problemini həll edir. Bu, doğum qeydiyyatı ilə əldə edilir. İkincisi, qadınların vətəndaşlıqlarını uşaqlarına ötürməsini qadağan edən vətəndaşlıq qanunlarında normal olaraq vurğulanan cinsi ayrı -seçkilik məsələsini ortadan qaldırır. Qadınlar belə narahatlıq keçirdiyi Suriya kimi ölkələrdə belə qanunlar hələ də qüvvədədir. Eyni zamanda, milliyyətin mövcudluğu din və etnik mənsubiyyətə əsaslanan ayrı -seçkiliyin aradan qaldırılmasına və doğuşların qanuni qeydiyyatı yolu ilə hüquqi eyniliyin təmin edilməsinə imkan verir.

Hər bir vətəndaş eyni qanuna, eyni yeni mədəniyyətə və hökumətə bağlı olduğu üçün ayrı -ayrılıqda milliyət ümumxalq inkişafına gətirib çıxarır. Beləliklə, milləti qurmaq üçün bir məqsədi olan bir millətin bir hissəsi olduqlarını hiss edirlər. Bundan əlavə, milliyyət demokratiyanı və azadlığı yaxşılaşdıran milli müstəqilliyi təbliğ edir. Birləşmə və nitq kimi azadlıq ideyası, müharibə ehtimalını azaldan millətin sabitliyini və birliyini təmin etmənin yanında əməkdaşlığı və qardaşlığı təşviq edir.

Nəticə etibarı ilə, millət ayrı-ayrı ölkələr üçün müstəqilliyi təşviq etdiyi, dövlət kimliyini təşviq etdiyi və eyni düşüncəli fərdləri birlikdə işləməyə və birlikləri və inkişaflarını gücləndirmək üçün fərqli millətlərdən olan insanlar üçün vacibdir.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Günay Akhund-zada

Beynəlxalq Şöbələr üzrə Mətn Yazarı / Məzmun Redaktoru mütəxəssisi.

Recent Content

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.