4-cü Sinif 6-cı Unit: Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Mövzu İzahı


4-cü Sinif 6-cı Unit Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Mövzu İzahı

Online ingilis dili tədrisində Azərbaycanın ən effektli təhsil sistemi Azəringiliscə'dən ödənişsiz sınaq dərsi almaq üçün klikləyin!

Azəringislicə'nin ödənişsiz sınaq dərsinə qatılın!

Kitab oxuyarkən beyninizi çox aktiv istifadə edirsiniz, çünki oxumaq çox aktiv bir prosesdir. Yazıçı çox iş görəndə oxucu belə çox çalışır. İngilis dilində bir kitabdan bir şey oxuduqda, ya ağlınızda bir səhnəni təsəvvür edirsiniz, ya da müəllifin nə demək istədiyini aydın şəkildə anlayırsınız və müəlliflə razılaşıb-razılaşmamağı seçirsiniz. Mövcud iş təzyiqindən zehninizi uzaqlaşdırdığınız üçün oxumaq rahatlaşdırıcıdır. Oxumaq zəkanızı artırmağa, daha yaradıcı olmağa, ucuz əyləncələrə daxil olmağa və stresi azaltmaq üçün bir yol tapmağa imkan verir. Kitab oxumaqla sonsuz faydalar əldə edə bilərsiniz. İngilis dilində kitab oxumaq üçün bir neçə səbəbi aşağıdaki kimi sıralaya bilərik:

➡ 1. İngilis dilində düşünmə vərdişinin formalaşmasına kömək edir.

İngilis dilində düşünmək təbii İngilis dilini inkişaf etdirmək üçün vacibdir. İngilis dilində kitab oxumaq, ana dilində düşüncənizi məhdudlaşdıra və ingilis dilində düşünməyi asanlaşdıra bilər. İngilis dilində olduqca sürətli oxumaq qabiliyyətini inkişaf etdirdiyiniz zaman, zehninizin tərcümə prosesinə vaxtı olmur.

Səliqəli oxucu olanda gözləriniz ingilis dilində düşünməyə imkan verən mətni tarar. Beyninizin eyni anda iki prosesi idarə etməsi olduqca qeyri -mümkündür, yəni ingilis dilində oxumaq və ana dilinizdə düşünmək.

➡ 2. Yeni lüğət öyrənməyə kömək edir.

Kitab oxumaq yeni sözlər tapmağa kömək edəcək. Yalnız kontekstdən onun mənasını oxuyub başa düşməklə kifayət qədər böyük bir passiv İngilis dili lüğətini yarada bilərsiniz. Digər ingilis dilli insanlarla danışarkən bu yeni sözləri istifadə edə bilərsiniz. Buna nail olmaq üçün özünüzlə və ya başqaları ilə ingilis dilində danışmağı təcrübə etməlisiniz ki, təbii olaraq çətin və səlis danışmaq qabiliyyətini inkişaf etdirəsiniz.

➡ 3. Bacarıqlarınızı artırır.

Planetdəki hər yaxşı kursun onunla birlikdə gedəcək uyğun bir kitabı var. Kitablar çətin mövzuları aydınlaşdırmağa kömək edir. Yalnız sinif sessiyasından daha dərinə gedən məlumatlar verirlər. Buna görə də ingilis dilində kitab oxumaq vacib bacarıqlarınızı inkişaf etdirir.

➡ 4. Yaddaşı yaxşılaşdırır.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Bir neçə araşdırma göstərir ki, yaddaşınızı istifadə etmirsinizsə, onu itirirsiniz. Krossvord bulmacalar Alzheimerdən qorunmaq üçün bir söz oyunu nümunəsidir. İngilis dilində bir kitab oxumaq, yaddaş əzələlərinizi uzatmağa kömək edir və detalları, faktları və rəqəmləri, süjet xətlərini, mövzuları və personajları xatırlamağa kömək edir.

➡ 5. Yazı bacarıqlarını inkişaf etdirir.

Bir kitab oxuduğunuz zaman yazı tərzi, yazıçının tempi və sözlərin istifadəsi kimi müxtəlif şeylərlə qarşılaşırsınız. Bu İngilis dili biliklərinizi artırır və yazı tərzinizə təsir edir.

Aşağıdaki alt başlıqlarla 4-cü sinfə aid 2-ci unit və mövzularla tanış ola bilərsiniz. Uğurlar!

➡ İngilis dili 4-cü sinif 6-cı Uniti izah etmək üçün başlayacağımız ilkin mövzu Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) mövzusudur.

Fun With Science ingilis dilində elm ilə əyləncə deməkdir. Hal-hazırdaki bloq yazısında elm ilə bağlı müxtəlif terminlərlə tanış ola bilər və yeni kəlimələr öyrənə bilərsiniz. Öyrəndiklərinizi təkrar etmək üçün bloq yazısında yer alan testlərdən yararlana bilərsiniz.

İngilis Dili 4-cü Sinif 6-cı Unit: Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Lüğəti

İNGİLİSCƏ KƏLİMƏLƏRAZƏRBAYCANCA QARŞILIĞI
a bottle of waterBir şişə su
absorbudmaq
baking sodaçörək soda
beanlobya
behindarxada
blow uppartlatmaq
boil waterqaynanmış su
bookcasekitab şkafı
bottleşüşə
cardboardkarton
coverörtmək
cut the paperkağızı kəsin
do an experimenttəcrübə edin
equipmentavadanlıq
filldoldurmaq
fizzy drinkqazlı içki
fold the paperkağızı qatlayın
food coloringQida boyası
gasqaz
glassşüşə
goggleseynək
in front ofqarşısında
inin
liquidmaye
magnifierböyüdücü
microscopemikroskop
mixqarışdırmaq
nearyaxın
onüzərində
peelsoymaq
pick up the flowersgülləri götür
plant treebitki ağacı
plantbitki
plastic glassplastik şüşə
pourtökmək
put into ordernizamlamaq
retelltəkrar danışmaq
rubovuşdurmaq
scientistalim
shakesilkələmək
shoe boxayaqqabı qutusu
soiltorpaq
solidmöhkəm
spreadyayılma
stickçubuq
stirqarışdırmaq
tapetape
tubeboru
water the flowersçiçəkləri sulamaq

İngilis Dili 4-cü Sinif 6-cı Unit: Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Testləri

1. “Çiçəkləri sulayaq.” cümləsinin tərcüməsi hansıdır?

A) Let’s plant a tree
B) Let’s do the experiment
C) Let’s water the flowers
D) Let’s cover the box

2. “Stick” sözünün mənası hansıdır?

A) Yapışdırmaq
B) Şişirmək
C) Tökmək
D) Maye

3. “Fold the paper.” cümləsinin qarşılığı düzgün verilmişdir.

A) Kağızı kəs
B) Kağızı qatla
C) Kağızı at
D) Kağızı gizlət

4. Teacher: ……………….. is the pencil?
Student: It is in the pencilcase.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) Where
B) What
C) How
D) When

5. ……………… black and white, and you get grey.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) fold
B) cut
C) mix
D) get

6. Student: ………………. is “pink” in English.
Teacher: It is a colour. Mix red and white, and you get pink.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) Where
B) What
C) How
D) Who

7. Mira: Where ………….. the books?
Sinem: They ………….. on the table.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) are / are
B) are / is
C) is / are
D) is / is

8. The tape ……….. near the paper.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) am
B) is
C) in
D) are

9. The birds …………. in front of the window.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) on
B) is
C) in
D) are

10. Can: Where is the pencil?
Derya: ……….. is on the paper.

Testdəki boşluğu doldurunuz.

A) you
B) they
C) it
D) she

11.

Şəkli açıqlayan doğru kəlimə aşağıdakılardan hansıdır?

A) Plant and water a tree
B) Fold the paper
C) Cut the paper
D) Do an experiment

12.

Şəkli açıqlayan doğru kəlimə aşağıdakılardan hansıdır?

A) Let’s do the experiment
B) Let’s blow up the balloons
C) They pick up the flowers in the garden
D) Mix red and orange

13. _________ the books.

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı boş yerə gəlməlidir?

A) under
B) on
C) in
D) behind

14. _________ the table.

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı boş yerə gəlməlidir?

A) under
B) near
C) behind
D) in

15.

Şəkli açıqlayan doğru kəlimə aşağıdakılardan hansıdır?

A) It is near the table.
B) It is on the table.
C) It is in front of the table.
D) It is under the table.

16. The bird is _________ the car.

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı boş yerə gəlməlidir?

A) in
B) under
C) on
D) behind

17. The dog is __________ the washing machine.

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı boş yerə gəlməlidir?

A) under
B) in
C) on
D) nex to

18.  Where is he?

A) He is under the table.
B) He’s in the table.
C) He’s behind the table.
D) He’s on the table.

19. your / teeth / day / brush / every

Verilən sözlərdən düzgün bir cümlə yaratmaq istəsək, nizam nə olardı?

A) Brush your teeth every day
B) Your teeth day brush every
C) Teeth brush your every day
D) Every day brush your teeth

20. d o_n_ e x _ _r i_en_

Aşağıdakı variantlardan hansı yuxarıdakı itkin sözün düzgün hərfləridir?

A) i / p / e / g / m / t
B) i / g / e / p / m / t
C) i / g / p / e / t / m
D) i / g / p / e / m / t

21. We mix orange and purple. We get ________

Aşağıdakı variantlardan hansı yuxarıdakı cümləni tamamlayır?

A) White
B) Brown
C) Pink
D) Grey

22. The mouse is __________ the box.

Aşağıdakılardan hansı yuxarıdakı boş yerə gəlməlidir?

A) on
B) next to
C) in front of
D) in

23.ingilizce test resim 1 test:1381

Şəkli açıqlayan doğru kəlimə aşağıdakılardan hansıdır?

A) plant
B) stir
C) take
D) carry

24. Aşağıdakı cütlüklərdə səhv seçimi seçin.

A) brush – teeth
B) cover – paper
C) plant – flowers
D) cut – orange juice

25. – Where is the scientist?
– __________ .

Söhbəti başa çatdırmaq üçün düzgün seçimi işarətləyin.

A) I am in front of the board
B) She is in the kitchen
C) He is in the lab
D) You are under the table

Cavablar: 1. C, 2. A, 3. B, 4. A, 5. C, 6. B, 7. A, 8. B, 9. D, 10. C, 11. C, 12. A, 13. D, 14. B, 15.D, 16. C, 17. C, 18. A, 19. A, 20. D, 21. C, 22. B, 23. B, 24. D, 25. C

İngilis Dili 4-cü Sinif 6-cı Unit: MAY və İstifadəsi

“May”, mövcud və ya gələcək imkanları ifadə etmək və ya nəzakətlə icazə istəmək üçün istifadə olunur. İcazə almaq “edə bilər” sözünə nisbətən daha formaldır. Buna görə “may” rəsmi ingilis dilində və yazışmalarda daha çox istifadə olunur. “Might” ilə mənada çox fərq yoxdur.

İngilis dilində “May” modal dəyişdiricisi istifadə olunduğu cümləyə görə fərqli mənalara malik ola bilər. Ədəbi və elmi dildə, nəzakətlə icazə istəmək, ehtimal və ziddiyyət göstərmək kimi mənalarda geniş istifadə olunur. Müsbət, mənfi və sorğu cümlələri “May” modal dəyişdiricisi ilə qurula bilər. Aktiv bir cümlədə, mövzudan sonra və hərəkətdən əvvəl baş verir. Hərəkət çılpaq sonsuz formada istifadə olunur. Passiv cümlədə “be+past participle” quruluşu ilə istifadə olunur.

➡ May izahı üçün nümunələrdən istifadə edək…

Nəqli Cümlə Nümunələri:

  • I may go to İstanbul next week. – Gələn həftə İstanbula gedə bilərəm.
  • You may marry with my brother in the future. – Gələcəkdə qardaşımla evlənə bilərsən.
  • He / she may be sleeping. – Yuxuda ola bilər.
  • It may snow. – Qar yağa bilər.
  • We may go to holiday next month. – Gələn ay tətilə gedə bilərik .
  • They may buy a new car. – Yeni maşın ala bilərlər.

İnkar Cümlə Nümunələri

Qeyd: May qəlibinin mənfi forması bir şeyin rədd edilməsini vurğulamaq üçün istifadə olunur. Nümunə: No smoking!- Sigaret çəkmək olmaz.  You may not smoke here- Burada sigaret çəkə bilməzsiniz!

  • May not marry with you, because you are my cousin. – Səninlə evlənə bilmərəm, çünki sən mənim əmim oğlusan.
  • You may not speak with me until you apologize. – Üzr istəməyənə qədər mənimlə danışa bilməzsən.
  • He/she may not be my friend. – O mənim dostum olmaya bilər.
  • We may not sleep together, she is virgin. – Birlikdə yata bilmərik, bakirədir.
  • They may not come with us. – Bizimlə gələ bilməzlər.

Sual Cümlələri

  • May I come in ? – İçəri girə bilərəmmi?
  • May you love me? – Məni sevə bilərsən?
  • May he/she be our child? – O bizim uşağımız ola bilərmi?
  • May we come another day? – Başqa gün gələ bilərikmi?
  • May they play with my toys? – Oyuncaqlarımla oynaya bilərlərmi?

İngilis Dili 4-cü Sinif 6-cı Unit: CAN və İstifadəsi

Can “edə bilər” deməkdir. Qabiliyyətləri göstərmək, istəklər etmək, imkanları göstərmək və vəziyyətlərə icazə vermək üçün istifadə olunur. İngilis dilində “modal fellər” adlanan köməkçi fellərdən biridir. Mövzulara görə dəyişmir. Buna görə “O, o, bu” üçün fərqli bir versiya yoxdur. Ardından gələn fel həmişə nominativ formadadır. Buna görə heç bir əlavə xərc tələb etmir. Bu öyrənmək üçün ən asan mövzulardan biridir.

Necə öyrənək?

Burada İngilis dilində “can” mövzusunu şəkillər, oyunlar, məşqlər, nümunələr və dialoqlar olan xüsusi bir dərs formatında öyrənə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə sadə bir dildə və aşağıda ətraflı izah edilən Can (can) mövzusunu öyrənin. Sonra bu səhifədə tapa biləcəyiniz digər oyunları və məşqləri etmək əyləncəli və asan olacaq.

Hansı köməkçi fel ilə istifadə olunur?

“Can” köməkçi fel kimi çıxış edərək feldən əvvəl istifadə olunur. “can” bütün mövzular üçün istifadə olunur, dəyişmir. Mənfi cümlələrdə “can not” və ya sadəcə “can not” kimi istifadə olunur. Sorğu -sual cümlələrində hər cümlə üçün “can” alınır. Fel həmişə nominativ formadadır.

QEYD: “can” in mənfi quruluşu “can not” olaraq da istifadə edilə bilər.

Nümunə cümlələr:

  • He can swim. – O üzə bilir.
  • He can’t swim. – O üzə bilmir
  • Can he swim? – O üzə bilirmi?

QEYD: Azərbaycancada “edə bilir” “edər” kimi istifadə oluna bilər. Aşağıdakı nümunələrə baxın:

  • I can’t hear you. – Səni eşitmirəm.
  • We can speak English. – İngilis dilində danışa bilərik.
  • I can see. – Görə bilirəm.
  • I can’t open. – Aça bilmirəm.
  • They can understand. – Anlaya bilirlər.
  • Betty can’t play the guitar. – Betti gitarada ifa edə bilmir.

Can ilə müsbət cümlələr necə qurulur?

Müsbət bir “can” cümləsində, “can” köməkçi fellərdən felin önünə gətirilir. Beləliklə, feilə “can” mənasını əlavə edirik.

➡ Müsbət nümunə cümlələr

  • I can go. – Mən gedə bilərəm.
  • They can watch tv. – Televizora baxa bilərlər.
  • Zehra can play chess. – Zehra şahmat oynaya bilər.
  • My friends can play football. – Dostlarım futbol oynaya bilərlər.

Can ilə mənfi cümlələri necə qurmaq olar?

Mənfi bir cümlə qurarkən “edə bilmirəm” köməkçi feli ilə birlikdə istifadə edirik. Qısaca “bilməz” olaraq istifadə olunur. Burada aşağıdakılara diqqət yetirin: Türk dilində “-ecek” ifadəsinin mənfi tərəfi “-ecek” deyil, “-emez, -amaz” dır. Buna görə, “Atlaya bilmirəm”, “Qaça bilmirəm”, “Bilmirəm” kimi ifadələrin əslində “ruh” un mənfi formaları olduğunu və “a” və ya “e hərfi ilə məna əlavə etdiyini qeyd etmək lazımdır. “.

Mənfi cümlə nümunələri

  • I can’t sleep well. – Yaxşı yata bilmirəm.
  • Nancy can’t understand the teacher. – Nensi müəllimi başa düşə bilmir.
  • Cats can’t fly. – Pişiklər uça bilmir.
  • She can’t keep secrets. – Sirr saxlaya bilmir.

Can ilə sual cümlələri necə qurmaq olar?

Sual cümlələri “can” köməkçi feli mövzunun önünə qoyularaq edilir. Bu tip suallara “Bəli-Xeyr” sualları deyilir və türk dilində “-mi ?, -mi?” şəklində bitən suallardır. Cavablar “Bəli-Xeyr” ilə başladığı üçün bu ad verilmişdir.
Eyni şəkildə köməkçi fel, Wh- sualları adlanan bilik suallarında mövzu qarşısına çıxarılır. Yalnız cümlənin əvvəlində “Kim, Nə, Harada, Nə Zaman” kimi sual sözlərindən biri də gətirilir.

Sual quruluşuna nümunə cümlələr:

  • Can you play basketball? – Basketbol oynaya bilərsən?
  • Can I open the window? – Pəncərəni aça bilərəmmi?
  • Can I ask a question? – Bir sual soruşa bilərəm?
  • Can I help you? – Mən sizə kömək edə bilərəm?
  • Where can I go for holiday? – Tətil üçün hara gedə bilərəm?
  • How can I speak English? – İngilis dilində necə danışa bilərəm?

Can ilə cümlə quruluşları necədir?

Can ilə müsbət, mənfi və sorğu -sual cümlələrinin istifadəsi aşağıdakı cədvəldəki kimidir.

 
(+) mübet cümleler(-) menfi cümleler(?) sual cümleleri
 I can play. I can not play. Can I play?
 You can play. You can not play.Can you play?
 He can play. He can not play. Can he play?
 She can play. She can not play. Can she play?
 It can play. It can not play. Can it play?
 We can play. We can not play.Can we play?
 They can play. They can not play.Can they play?

İngilis dilində “can” mövzusunu nümunə cümlələrlə öyrənin

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 nümunə cümlə var. Müsbət, mənfi və sual cümlələrindən ibarət bu nümunələri oxuyaraq oxşar cümlələr qurmağa cəhd edə bilərsiniz. Sadə cümlələr olan bu nümunələri inkişaf etdirərək daha əhatəli cümlələr yarada bilərsiniz.

10 Cümlə Nümunəsi

  • I can speak English a little. – İngilis dilində bir az danışa bilərəm.
  • I can buy that dress. – O paltarı ala bilərəm.
  • You can join our club. – Klubumuza qoşula bilərsiniz.
  • Mr. Davis cannot use a PC. – Cənab. Davis PC istifadə edə bilməz.
  • I can’t stand lies. – Yalana dözə bilmirəm.
  • You can visit a lot of historical places here. – Burada bir çox tarixi yerləri ziyarət edə bilərsiniz.
  • Jennifer can’t save money. – Jennifer pula qənaət edə bilmir.
  • If you have a problem, you can call me. – Bir probleminiz varsa mənə zəng edə bilərsiniz.
  • I can’t eat with my left hand. – Sol əlimlə yeyə bilmirəm.
  • My daughter can wear her clothes. – Qızım paltarını geyə bilər.

İngilis dilində sual cümlələri və cavabları olan “can” nümunələri

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 sual və cavab verilmişdir. Fərqli sual tipli bu nümunələri araşdıraraq oxşar suallar verə və cavablandıra bilərsiniz.

➡ 10 Sual və Cavab:

  • Can you hear me? – Məni eşidirsən?
    – Yes, I can hear you. – Bəli, səni eşidirəm.
  • Can you catch fish? – Balıq tuta bilərsənmi?
    – No, I can’t catch fish. – Xeyr, balıq tuta bilmirəm.
  • Can you make a kite? – Uçurtma düzəldə bilərsinizmi?
    – Yes, I can make a kite. – Bəli, uçurtma düzəldə bilərəm.
  • Can I ask a question, please? – Zəhmət olmasa bir sual verə bilərəmmi?
    – Yes, you can. – Bəli, verə bilərsən.
  • Can penguins fly? – Pinqvinlər uça bilərmi?
    – No, they can’t fly. – Yox, uça bilmirlər.
  • Where can I park my car? – Maşını harada saxlaya bilərəm?
    – You can park your car there. – Maşını orada saxlaya bilərsiniz.
  • How can I go to the museum? – Muzeyə necə gedə bilərəm?
    – You can go by taxi. – Taksi ilə gedə bilərsiniz.
  • How can I learn to play tennis? – Tennis oynamağı necə öyrənə bilərəm?
    – You can go to a tennis club. – Tennis klubuna gedə bilərsiniz.
  • Who can fly a drone? – Kim dron uça bilər?
    – Kevin can fly a drone. – Kevin pilotsuz təyyarəni idarə edə bilər.
  • Can you design a toy? – Oyuncaq dizayn edə bilərsinizmi?
    – Yes, I can design a toy. – Bəli, oyuncaq dizayn edə bilərəm.

➡ İngilis dilində “can” mövzusunu oxu keçidi olaraq bir abzasla öyrənin…

Aşağıda ingilis dilində “can” qəlibinin bolca istifadə olunduğu paraqraf şəklində qısa bir mətn görəcəksiniz. Bu yazını oxuyaraq anlamağa çalışın. Oxşar məqalələr yazmağa çalışaraq yazı bacarıqlarınızı artırın.

İngiliscə: My name is Adrian. I am an amateur footballer. I can play different games, but football is my favourire. I can run fast. I can control the ball very well. I am a footballer, so I can’t eat junk food. Because it is not good for my body. I can only eat healthy food. My friends can play well, too. We have a good team. I think, we can be the champion this year.

Azərbaycanca: Mənim adım Adrian. Mən həvəskar futbolçuyam. Fərqli oyunlar oynaya bilərəm, amma futbol mənim favorimdir. Sürətli qaça bilərəm. Topu çox yaxşı idarə edə bilərəm. Mən futbolçuyam, buna görə də lazımsız yemək yeyə bilmirəm. Çünki bədənim üçün yaxşı deyil. Yalnız sağlam yemək yeyə bilərəm. Dostlarım da yaxşı oynaya bilərlər. Yaxşı komandamız var. Düşünürəm ki, bu il çempion ola bilərik.

ÖNƏMLİ! May ve Can İstifadə Arasındakı Fərq:

Ümumiyyətlə, May və Can ehtimal və icazəni göstərmək üçün istifadə olunur. Ancaq ikisinin istifadəsi arasında əhəmiyyətli bir fərq var.

1. Can ümumiyyətlə bir ehtimal haqqında danışmaq üçün, May isə mümkün bir ehtimal haqqında danışmaq üçün istifadə olunur. Ən sadə mənada, bir şeydən əmin olmadıqda bir ehtimal haqqında danışarkən May ayından istifadə edirik.

Nümunə

  • You can buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Buradakı bir supermarketdə siqaret alına biləcəyini bilirik və qarşı tərəfə belə bir ehtimalın olduğunu söyləyirik.

  • You may buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Yuxarıdakı cümlədə may istifadə etdik, çünki burada supermarketdə siqaret satılıb satılmadığından əmin deyilik, buna görə də belə bir şeyin yəqin ki mümkün olduğunu danışırıq.

2. Vurğulamaq məcburiyyətində olmadığımız və ya qeyri-rəsmi olaraq, Can istifadə edərək icazə istəyərik. Digər tərəfdən, rəsmi olaraq və ya vurğulamaq istədiyimiz bir şəkildə icazə istəsək, may istifadə edirik.

Nümunə

  • Can I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Dərsdə barmağınızı qaldırıb müəllimə və ya gündəlik həyatda bir şey demək istədiyinizi söyləmək istəyirsinizsə, bu qeyri -rəsmi formadan istifadə edirik.

  • May I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Bir televiziya şousunda qonaqsınızsa və ya baş nazirə bir şey demək istəyirsinizsə, rəsmi May formasından istifadə edirik.

İngilis Dili 4-cü Sinif 6-cı Unit: Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Mövzusu Nədən Önəmlidir?

Dil təhsili, uşaqlara sevdirməklə öyrədilməsi məqsədi ilə ibtidai təhsil mərhələsindən verilir. Yeni bir dil öyrənmək üçün o dilə aid olan sözləri öyrənərək cümlələr qurmaq təcrübə mərhələsində daha keyfiyyətli təhsil yaradır. Kurs proqramları da söz qruplarının bu şəkildə nümunə olaraq verilməsinə əsaslanır. 4-cü sinif İngilis dili kurikulumunda Secience ilə 6-cı Unit mühazirəsi ilə bağlı araşdırma aparanlar üçün detallar aşağıda verilmişdir.

4 -cü sinif ingilis dili fənləri üzrə təlimlər bir az daha detallıdır. Sözlərin necə istifadə edildiyi, hansı vəziyyətdə şəkil çəkdikləri, hansı cavab nümunələrinin hansı sual üslublarına uyğun olduğu vurğulanır. Quruluşu və mənası baxımından türkcədən çox fərqli olan İngilis təhsilində nümunələrin istifadəsini öyrənmək, uşaqların dil təhsilində daha müvəffəqiyyətli olmasını təmin edəcək.

4-cü Sinif 6-cı Sinif Fun With Science Bölməsinin Mühazirəsi

Bu mövzuda öyrəniləcək çox söz var. Bölmənin mühazirəsindən əvvəl sözləri hərtərəfli öyrənmək və mümkünsə onları əzbərləmək mövzunun daha yaxşı anlaşılmasını təmin edir. Bu bölməyə aid olan sözləri üç qrupa bölmək olar.

Words About Secience – Elm ilə Bağlı Kəlimələr

  • Science, scientist lab, experiment
  • Tube, box

Items Used In Experiments – Eksperimentlərdə İstifadə Olunan Əşyalar

  • Jar, cup, glass, bean, tooth,
  • Paper towel, scissors, egg shell, soil, bottle

Words About the Actions Mentioned in the Experiment – Eksperimentlərdə İcra Edilən Hərəkətlər

  • Place, mix, drop, fill
  • Leave, put, shake, pour
  • Water, fold, melt, freze

Experiment Statements – Eksperiment İfadələri

Mövzu üzərində işləyərkən bəzi vahid sözlərlə əldə edilən təcrübi ifadələri düzgün öyrənmək faydalıdır.

  •  Shake the bottle, plant trees, fold the paper
  •  Water flowers, pour water, do experiment

Prepositions Of Places – Yer Ədatları

İngilis dilində əşyaların yerini bildirmək üçün istifadə olunan bəzi sözlər var. Ən çox istifadə olunanları aşağıdakı kimi sıralaya bilərik.

  • in: içində, on: üzərində, under: altında, near: yanında, behind: arxasında, in front of: önündə

Əşyaların harada olduğunu soruşmaq üçün “where is/ where are?” ifadələri istifadə olunur. Tək isimlərdən istifadə edərkən, içərisində olan naxış, çoxluqlu mövzularda isə naxış istifadə olunur. Cavab verərkən, yeri soruşulan obyektin adı ilə başlayır. Cümlə əvvəl olduğu yerdən sonra göstərilən yerdən istifadə etməklə qurulur. Ümumiyyətlə, bir yeri göstərmək üçün istifadə olunan sözdən əvvəl istifadə olunur.

6-cı Unit: Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) Mövzusu Gündəlik Həyatda Sıx-Sıx İstifadə Olunurmu?

Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) mövzusunu əhatə edən lüğət daxilindəki kəlimələr gündəlik həyatda tez-tez rastımıza çıxa bilər. Gündəlik həyatda milliyyətlərlə bağlı kəlimələrin necə istifadə olunduğuna dair aşağıdaki müxtəlif cümlələrə nəzər yetirə bilərsiniz.

  • Cut the paper towel. – Kağız dəsmalını kəsin.
  • Pour some water on the paper towel. – Kağız havluya bir az su tökün.
  • Cover the beans with the paper towel. – Fasulyələri kağız dəsmal ilə örtün.
  • Put it in the glass. – Şüşəyə qoyun.
  • Water it. – Su verin.
  • – Where is the lab? – Laboratoriya haradadır?
    – The laboratory is to the right of the corridor. – Laboratoriya koridorun sağındadır.
  • – Where is the glass? – Şüşə haradadır?
    – The glass is under the table. – Şüşənin masanın altındadır.
  • – Wher are the tubes? – Borular haradadır?
    – The tubes are behind the bottle. – Borular şüşənin arxasındadır.
  • – Where is the banana? – Banan haradadır?
    – The banana is under the box. – Banan qutunun altındadır.
  • Our laboratory is well equipped. – Laboratoriyamız yaxşı təchiz olunmuşdur.
  • Even biology undergraduates may balk at animal experiments. -Hətta biologiya fakültəsinin tələbələri də heyvan təcrübələrində ağlaya bilərlər.
  • Can this effect be reproduced in a laboratory? – Bu təsir laboratoriyada təkrarlana bilərmi?
  • Experiments have corroborated her predictions. – Təcrübələr onun proqnozlarını təsdiqlədi.
  • Students are required to undertake simple experiments. – Şagirdlərdən sadə təcrübələr aparmaq tələb olunur.

Bundan əlavə, mətnlərdə Fun With Science (Elm ilə Əyləncə) ilə bağlı kəlimələri necə istifadə edə biləcəyinizə dair nümunəvi mətn üçün aşağıdaki esseyə nəzər yetirə bilərsiniz.

in English: My Memorable Biology Class Experience

Introduction

I have had many memorable experiences in my biology class but there is one particular experience that stands out from the rest. This experience will forever be in mind for years to come. This paper will look at my previous experiences in school and the reason why this particular experience in biology class stands out from the rest.

It was one morning that after out biology classes that out tutor told us that we would proceed to the laboratory to carryout some experiments. In the previous one moth, we were studying cell and organizational biology. This topic was of much interest to me because it gave me a chance to learn about different biological mechanisms and the interrelationships between different cells in organisms. After the lesson, our teacher divided us into groups of three and every group was supposed to look for an animal to dissect. I and other members of out group decided to dissect a minks and carryout out tests to establish whether there were traces of mercury or other substances in its tissue.

When the time came to go to the laboratory, we went out in search of a minks. Every group member went out in search of a mink within the neighborhood. It did not take long before one member of our group caught one. Afterwards, we went into the laboratory to start carrying out our experiment. On arrival, we found that we were the first group to start working on their experiment. Mike, one of our group members assembled all the required tools and equipment. We dissected the creature and started studying its tissue to establish the presence of any harmful substances. After some time, we were joined by theupperclassmen who were doing their capstone research.This was such special time for me because it offered me a chance to get the much needed experience in research.This is such a memorable experience for me because it was the first time that I dissected an organism and carried out tests on its tissues.In addition, this was such a memorable and surreal experience for me because it was the first time that I completed a hands-on undertaking and not merely sitting at a table looking through a microscope. It also gave me a chance to carryout research in a truly productive manner.

Conclusion

The first major memorable experience in the biology class was studying cell and organizational biology. I found this unit to be very interesting therefore confirming my deep love for biology. More specifically, I was very much fascinated to learn about different biological mechanisms and the interrelationships between different cells in organisms. The other memorable experience in the biology class is getting the chance to carryout research with upperclassmen for their capstone research. This provided me with a chance to earn the much needed experience in research. Duringour joint research sessions, we would dissect minks and carryout a number of tests on their tissue to establish whether there were hints of mercury and other substances. This is such a memorable experience for me because it was the first time that I dissected an organisms and carryout tests on its tissues


Azərbaycanca: Unudulmaz Biologiya Sinif Təcrübəm

Giriş
Biologiya dərsimdə bir çox unudulmaz təcrübələr yaşadım, amma digərlərindən fərqlənən xüsusi bir təcrübə var. Bu təcrübə gələcək illər üçün əbədi olaraq yadda qalacaq. Bu məqalədə məktəbdəki əvvəlki təcrübələrimə və bu xüsusi təcrübənin digərlərindən fərqlənməsinin səbəbinə baxılacaq.

Bir səhər idi ki, biologiya dərslərindən sonra müəllimimiz bizə bəzi təcrübələr aparmaq üçün laboratoriyaya gedəcəyimizi söylədi. Əvvəlki bir güvə, biz hüceyrə və təşkilat biologiyasını öyrənirdik. Bu mövzu mənim üçün çox maraqlı idi, çünki müxtəlif bioloji mexanizmləri və orqanizmlərdəki fərqli hüceyrələr arasındakı qarşılıqlı əlaqələri öyrənmək şansı verdi. Dərsdən sonra müəllimimiz bizi üç qrupa ayırdı və hər qrupun parçalamaq üçün bir heyvan axtarması lazım idi. Mən və qrupun digər üzvləri, toxumalarında civə və ya digər maddələrin izlərinin olub olmadığını müəyyən etmək üçün bir mina parçalamaq və testlər aparmaq qərarına gəldik.

Laboratoriyaya getmək vaxtı gəldikdə, bir gözlük axtarmağa çıxdıq. Hər qrup üzvü məhəllə daxilində bir vizon axtarmağa çıxdı. Qrupumuzun bir üzvünün birini tutması çox keçmədi. Sonra təcrübəmizi aparmaq üçün laboratoriyaya girdik. Gəldikdən sonra təcrübələri üzərində işləməyə başlayan ilk qrup olduğumuzu gördük. Qrup üzvlərimizdən biri olan Mike, bütün lazımi alət və avadanlıqları yığdı. Hər hansı bir zərərli maddənin varlığını müəyyən etmək üçün məxluqu parçaladıq və toxumasını öyrənməyə başladıq. Bir müddət sonra, bizə öz araşdırmalarını aparan sinif yoldaşları da qatıldı. Bu, mənim üçün çox xüsusi bir vaxt idi, çünki mənə çox lazımlı təcrübə əldə etmək imkanı verdi. İlk dəfə bir orqanizmi parçaladığımda və toxumalarında testlər apardığımda, bu mənim üçün unudulmaz və sürreal bir təcrübə idi, çünki ilk dəfə praktiki bir işi başa vurdum və sadəcə masaya oturub baxmadım. mikroskop vasitəsilə. Bu da mənə həqiqətən məhsuldar bir şəkildə araşdırma aparmaq şansı verdi.

Nəticə

Biologiya dərsində ilk yaddaqalan təcrübə hüceyrə və təşkilat biologiyasını öyrənmək idi. Bu bölmənin çox maraqlı olduğunu gördüm, buna görə də biologiyaya olan dərin sevgimi təsdiqləyirəm. Daha doğrusu, fərqli bioloji mexanizmləri və orqanizmlərdəki fərqli hüceyrələr arasındakı qarşılıqlı əlaqələri öyrənmək məni çox valeh etdi. Biologiya dərsindəki digər unudulmaz təcrübə, yuxarı sinif şagirdləri ilə birlikdə baş daşları üzərində araşdırma aparmaq şansı qazanmaqdır. Bu mənə tədqiqat sahəsində çox lazımlı təcrübə qazanmaq şansı verdi.

Birgə araşdırma seanslarımızda, civə və digər maddələrə işarə olub olmadığını müəyyən etmək üçün minkləri parçalayar və toxumalarında bir sıra testlər edərdik. Bu mənim üçün unudulmaz bir təcrübədir, çünki ilk dəfə bir orqanizmi parçaladım və toxumalarında testlər apardım.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Günay Akhund-zada

Beynəlxalq Şöbələr üzrə Mətn Yazarı / Məzmun Redaktoru mütəxəssisi.

Recent Content

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.