4-cü Sinif 8-ci Unit: My Clothes (Mənim Geyimlərim) Mövzu İzahı


4-cü Sinif 8-ci Unit My Clothes (Mənim Geyimlərim) Mövzu İzahı

Online ingilis dili tədrisində Azərbaycanın ən effektli təhsil sistemi Azəringiliscə'dən ödənişsiz sınaq dərsi almaq üçün klikləyin!

Azəringislicə'nin ödənişsiz sınaq dərsinə qatılın!

Testlərin öyrənməyə təsiri ilə bağlı aparılan araşdırmalar göstərir ki, testlər sinif otaqlarına (testlərin geri qaytarılması) və ümumilikdə təhsil siyasətinə (test təsiri) güclü təsir göstərir. Yaxşı testlər yaxşı öyrətməyə, bu da yaxşı yiyələnməyə gətirib çıxarır. Məsələn, danışma komponentini ehtiva edən bir test, ehtimal ki, ünsiyyət bacarıqlarını inkişaf etdirməyə yönəlmiş sinif otaqlarına səbəb olacaq. Kommunikativ İngilis dili testlərinə hazırlaşmanın bir sıra müsbət faydaları olduğunu göstərdi:

  • Şagirdlər məktəblərdə ingilis dilindən daha çox istifadə edirlər.
  • Şagirdlərin dil bilikləri yaxşılaşır.
  • Müəllimlərin motivasiyası artır.
  • Tədris təcrübəsi yaxşılaşır.

Xarici dil imtahanlarına və digər imtahanlara hazırlaşarkən, testləri daim həll etmək imtahanda daha çox müvəffəqiyyət təmin edir. Öyrənilən sözlərin təkrarlanmasını və yeni sözlərin əzbərlənməsini təmin etməklə imtahanlara ən yaxşı və ən təsirli hazırlığı təmin edir. İngilis dilində öyrəndiyiniz hər bir mövzuya bağlı müxtəlif testləri həll etməyin sizə qatacağı faydaları aşağıdaki kimi siyahıya almaq mümkündür:

  • Daha əvvəl öyrəndiklərini və unutduqlarını xatırlayırsınız.
  • İmtahanda görünə biləcək suallarla tanış olacaqsınız.
  • İmtahanın formatını çox yaxşı öyrənəcəksiniz.
  • Hazırlıq prosesində etdiyiniz bütün səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Qrammatikanı təkmilləşdirərək ingilis dilini ətraflı öyrənirsiniz.
  • İmtahan zamanı bütün suallara cavab vermək bacarığı qazanacaqsınız.

İngilis dilinizi inkişaf etdirməkdə test suallarını həll etməyin faydaları sonsuzdur. Nümunə imtahan suallarını cavablandırdıqdan sonra, bir-bir doğru və yanlışınızı yoxlasanız, etdiyiniz doğru işlərin təsadüf olub olmadığını görərsiniz.

Səhv etdiyiniz sualların doğru cavablarını öyrənərək, gələcəkdə həll edəcəyiniz testlərdə eyni səhvləri təkrarlamaqdan qaçınacaqsınız. Etdiyiniz həqiqətləri nəzərdən keçirərək, ingilis dili biliklərinizi bir daha xatırlayacaqsınız. Test suallarını həll edərək, diqqətin olmaması səbəbindən ortaya çıxan səhvləri, sualların həllində istifadə edilməməsindən yarana biləcək səhvləri minimuma endirirsiniz.

Bütün bu araşdırmalardan sonra test suallarına düzgün cavab vermə sürətiniz artacaq. Etdiyiniz səhvlərdən xilas olaraq ingilis dilini daha yaxşı danışa biləcəksiniz.

İngilis Dili Test Suallarının Həllinin Üstünlükləri

  • İngilis dili biliyinizlə mütənasib olan ters çevrilmiş cümlələrdən istifadə etməkdən qurtulacaqsınız.
  • İngilis dilində qırıq cümlələrin istifadəsini minimuma endirirsiniz.
  • İngilis məqalələrinin dilini bildiyiniz səviyyədə istifadə etməyi bacarırsınız.
  • İmtahan verərək ingilis dilinizi bir pillə yuxarı qaldıra bilərsiniz.
  • Sualları ucadan həll etsəniz, özünüzü tətbiq etmiş sayılacaqsınız.
  • İngilis dilini oxumaq və anlamaq qabiliyyətinizi artırırsınız.
  • Xarici dil imtahanında yüksək bal toplaya bilərsiniz.
  • Təhsil almaq üçün xaricə gedə bilərsiniz.
  • İngilis dilində unutduğunuz nümunələri, quruluşları, sözləri və qrammatik qaydaları yenidən öyrənəcəksiniz.
  • İngilis dilində danışarkən, bilmədən etdiyiniz səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Yeni sözlər, ifadələr, deyimlər və deyimlər öyrənərək söz ehtiyatınızı genişləndirirsiniz.

Xarici dil tədris kitablarının çoxunda hər fənndən sonra test sualları var. Bu testlərin cavablandırılması nəticəsində oxuduqlarınızın nə qədərinin başa düşülə biləcəyini müəyyən edəcəksiniz. İngilis dili səviyyənizdən asılı olmayaraq, test suallarını həll edərək xarici dilinizi inkişaf etdirə bilərsiniz. Bu günə qədər bilmədən etdiyiniz səhvləri düzəltmək imkanınız olacaq.

İngilis dilinin 4-cü sinif 8-ci Unit mövzuları ilə başlamaq faydalı bir addımdır. 4-cü sinif 8-ci Unit (My Clothes) aid nümunələrlə tədris edilən mövzular və mövzulara aid test nümunələrini aşağıda görə bilərsiniz.

İngilis Dilində Mənim Geyimlərim (My Clothes)

Fərqli mövsümlərdə fərqli geyimlər geyinirik. Bu geyimlər xüsusiyyətlərinə görə tərləməyimizi və üşüməyimizi maneə törədir. Bu geyimlər arasından seçim edirik və olduğumuz mövsümə uyğun geyinirik. Bunlara paltar, şalvar və köynək, ayaqqabı və ya daha çox şey daxildir. My clothes (Geyimlərim) ünitesi içərisindəki sözləri öyrənməyiniz gündəlik danışığınız zaman sizə rahat cümlə qurmağınıza kömək edəcək.

Describing the weather (What’s the weather like? It’s rainy today. It’s windy.

  • What’s the weather like? —It’s rainy today.
  • I need my umbrella. —It’s windy.
  • Put on/wear your coat.
  • What’s the weather like in Ankara in winter? —It’s cold and snowy.
  • Put on/ wear your gloves.

Making simple requests (Can I borrow your umbrealla? Here you are)

  • Can I borrow your umbrella?
  • —Here you are.
  • —No. Sorry, it’s broken.

Naming seasons of the year (It is … autumn/fall, spring, summer, winter)

  • Summer – yay
  • Winter – qış
  • Spring – yaz
  • Autumn / Fall – payız

4-cü Sinif İngilis Dili 8-ci Unit: My Clothes (Mənim Geyimlərim) Lüğəti

İNGİLİSCƏ KƏLİMƏLƏRAZƏRBAYCANCA QARŞILIĞI
accessoryAksesuar
beltkəmər
bootçəkmə
borrowborc almaq
capqapaq
cloudbulud
cloudybuludlu
coatpalto
coldsoyuq
coolsərin
dirtyçirkli
dresspaltar
fogduman
foggydumanlı
glovesəlcəklər
hotisti
jeansjeans
nightgowngecə paltarı
pulloverkazak
put ongeyin
pyjamaspijama
rainyağış
rainyyağışlı
scarfeşarp
seasonMövsüm
shoesayaqqabılar
skirtyubka
slipperterlik
snowqar
snowyqarlı
sockcorab
springbahar
stormytufanlı
summeryay
sungünəş
sunglassesgün eynəkləri
sunnygünəşli
sweaterkazak
sweatshirtsweatshirt
takegötürmək
tightstayt
trousersşalvar
t-shirtköynək
umbrellaçətir
underwearalt paltar
weargeyinmək
weargeyinmək
weather conditionshava şəraiti
windkülək
windyküləkli
winterqış

4-cü Sinif İngilis Dili 8-ci Unit: My Clothes (Mənim Geyimlərim) Testləri

1. It’s rainy today. Take your …………………. .

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) hat
B) sunglasses
C) umbrella
D) skirt

2. It’s snowy today. …………….. your boots.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) wear
B) play
C) go
D) like

3. It’s ………….. and ………….. in summer.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) cool / windy
B) cold / snowy
C) hot / sunny
D) warm / windy

4. It’s cool and windy in ……………… .

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) spring
B) summer
C) autumn
D) winter

5. I wear my ………………. in summer.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) hat
B) sunglasses
C) skirt
D) coat

6. It’s cold. …………. I borrow your coat?

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) Do
B) Can
C) Am
D) Like

7. Eddy : May I borrow your scarf?
Jane : …………………………

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) Here you are.
B) Thank you.
C) See you.
D) Hello.

8. Aşağıda mövsüm – geyim qarşılaşması doğru verilmiştir?

A) summer – boots
B) winter – skirt
C) spring – jeans
D) autumn – gloves

9. It ………………. snowy in summer.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) is
B) isn’t
C) can
D) may

10. It …………. hot in İzmir in summer.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) can
B) are
C) isn’t
D) is

11.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Sunny
B) Rainy
C) Stormy
D) Cloudy

12.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Snowy
B) Cold
C) Cloudy
D) Hot

13.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Sweating
B) Snowy
C) Cold
D) Hot

14.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Snowy
B) Windy
C) Cold
D) Hot

15.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Spring
B) Summer
C) Autumn
D) Winter

16.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Snowy
B) Rainy
C) Sunny
D) Cloudy

17.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Stormy
B) Cloudy
C) Hot
D) Cold

18.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Cold
B) Windy
C) Sunny
D) Storm

19.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Windy
B) Sunny
C) Cold
D) Hot

20. Ra_n_

Boşluqlara hansı hərflər daxil edilməlidir?

A) i , y
B) y , i
C) c , i
D) s , n

21.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Snowy
B) Rainy
C) Sunny
D) Cloudy

22.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Cold
B) Windy
C) Sunny
D) Hot

23.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Hot
B) Cold
C) Snowy
D) Stormy

24.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Spring
B) Autumn
C) Winter
D) Summer

25.

Şəkil aşağıdakı variantlardan hansını təmsil edir?

A) Spring
B) Autumn
C) Winter
D) Summer

Cavablar: 1. C, 2. A, 3. C, 4. C, 5. D, 6. B, 7. A, 8. C, 9. B, 10. D, 11. A, 12. C, 1. D, 14. C, 15. B, 16. B, 17. A, 18. C, 19. D, 20. A, 21. A, 22. B, 23. D, 24. A, 25. B 

İngilis Dili 4-cü Sinif 8-ci Unit: MAY və İstifadəsi

“May”, mövcud və ya gələcək imkanları ifadə etmək və ya nəzakətlə icazə istəmək üçün istifadə olunur. İcazə almaq “edə bilər” sözünə nisbətən daha formaldır. Buna görə “may” rəsmi ingilis dilində və yazışmalarda daha çox istifadə olunur. “Might” ilə mənada çox fərq yoxdur.

İngilis dilində “May” modal dəyişdiricisi istifadə olunduğu cümləyə görə fərqli mənalara malik ola bilər. Ədəbi və elmi dildə, nəzakətlə icazə istəmək, ehtimal və ziddiyyət göstərmək kimi mənalarda geniş istifadə olunur. Müsbət, mənfi və sorğu cümlələri “May” modal dəyişdiricisi ilə qurula bilər. Aktiv bir cümlədə, mövzudan sonra və hərəkətdən əvvəl baş verir. Hərəkət çılpaq sonsuz formada istifadə olunur. Passiv cümlədə “be+past participle” quruluşu ilə istifadə olunur.

➡ May izahı üçün nümunələrdən istifadə edək…

Nəqli Cümlə Nümunələri:

  • I may go to İstanbul next week. – Gələn həftə İstanbula gedə bilərəm.
  • You may marry with my brother in the future. – Gələcəkdə qardaşımla evlənə bilərsən.
  • He / she may be sleeping. – Yuxuda ola bilər.
  • It may snow. – Qar yağa bilər.
  • We may go to holiday next month. – Gələn ay tətilə gedə bilərik .
  • They may buy a new car. – Yeni maşın ala bilərlər.

İnkar Cümlə Nümunələri

Qeyd: May qəlibinin mənfi forması bir şeyin rədd edilməsini vurğulamaq üçün istifadə olunur. Nümunə: No smoking!- Sigaret çəkmək olmaz.  You may not smoke here- Burada sigaret çəkə bilməzsiniz!

  • May not marry with you, because you are my cousin. – Səninlə evlənə bilmərəm, çünki sən mənim əmim oğlusan.
  • You may not speak with me until you apologize. – Üzr istəməyənə qədər mənimlə danışa bilməzsən.
  • He/she may not be my friend. – O mənim dostum olmaya bilər.
  • We may not sleep together, she is virgin. – Birlikdə yata bilmərik, bakirədir.
  • They may not come with us. – Bizimlə gələ bilməzlər.

Sual Cümlələri

  • May I come in ? – İçəri girə bilərəmmi?
  • May you love me? – Məni sevə bilərsən?
  • May he/she be our child? – O bizim uşağımız ola bilərmi?
  • May we come another day? – Başqa gün gələ bilərikmi?
  • May they play with my toys? – Oyuncaqlarımla oynaya bilərlərmi?

İngilis Dili 4-cü Sinif 8-ci Unit: CAN və İstifadəsi

Can “edə bilər” deməkdir. Qabiliyyətləri göstərmək, istəklər etmək, imkanları göstərmək və vəziyyətlərə icazə vermək üçün istifadə olunur. İngilis dilində “modal fellər” adlanan köməkçi fellərdən biridir. Mövzulara görə dəyişmir. Buna görə “O, o, bu” üçün fərqli bir versiya yoxdur. Ardından gələn fel həmişə nominativ formadadır. Buna görə heç bir əlavə xərc tələb etmir. Bu öyrənmək üçün ən asan mövzulardan biridir.

Necə öyrənək?

Burada İngilis dilində “can” mövzusunu şəkillər, oyunlar, məşqlər, nümunələr və dialoqlar olan xüsusi bir dərs formatında öyrənə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə sadə bir dildə və aşağıda ətraflı izah edilən Can (can) mövzusunu öyrənin. Sonra bu səhifədə tapa biləcəyiniz digər oyunları və məşqləri etmək əyləncəli və asan olacaq.

Hansı köməkçi fel ilə istifadə olunur?

“Can” köməkçi fel kimi çıxış edərək feldən əvvəl istifadə olunur. “can” bütün mövzular üçün istifadə olunur, dəyişmir. Mənfi cümlələrdə “can not” və ya sadəcə “can not” kimi istifadə olunur. Sorğu -sual cümlələrində hər cümlə üçün “can” alınır. Fel həmişə nominativ formadadır.

QEYD: “can” in mənfi quruluşu “can not” olaraq da istifadə edilə bilər.

Nümunə cümlələr:

  • He can swim. – O üzə bilir.
  • He can’t swim. – O üzə bilmir
  • Can he swim? – O üzə bilirmi?

QEYD: Azərbaycancada “edə bilir” “edər” kimi istifadə oluna bilər. Aşağıdakı nümunələrə baxın:

  • I can’t hear you. – Səni eşitmirəm.
  • We can speak English. – İngilis dilində danışa bilərik.
  • I can see. – Görə bilirəm.
  • I can’t open. – Aça bilmirəm.
  • They can understand. – Anlaya bilirlər.
  • Betty can’t play the guitar. – Betti gitarada ifa edə bilmir.

Can ilə müsbət cümlələr necə qurulur?

Müsbət bir “can” cümləsində, “can” köməkçi fellərdən felin önünə gətirilir. Beləliklə, feilə “can” mənasını əlavə edirik.

➡ Müsbət nümunə cümlələr

  • I can go. – Mən gedə bilərəm.
  • They can watch tv. – Televizora baxa bilərlər.
  • Zehra can play chess. – Zehra şahmat oynaya bilər.
  • My friends can play football. – Dostlarım futbol oynaya bilərlər.

Can ilə mənfi cümlələri necə qurmaq olar?

Mənfi bir cümlə qurarkən “edə bilmirəm” köməkçi feli ilə birlikdə istifadə edirik. Qısaca “bilməz” olaraq istifadə olunur. Burada aşağıdakılara diqqət yetirin: Türk dilində “-ecek” ifadəsinin mənfi tərəfi “-ecek” deyil, “-emez, -amaz” dır. Buna görə, “Atlaya bilmirəm”, “Qaça bilmirəm”, “Bilmirəm” kimi ifadələrin əslində “ruh” un mənfi formaları olduğunu və “a” və ya “e hərfi ilə məna əlavə etdiyini qeyd etmək lazımdır. “.

Mənfi cümlə nümunələri

  • I can’t sleep well. – Yaxşı yata bilmirəm.
  • Nancy can’t understand the teacher. – Nensi müəllimi başa düşə bilmir.
  • Cats can’t fly. – Pişiklər uça bilmir.
  • She can’t keep secrets. – Sirr saxlaya bilmir.

Can ilə sual cümlələri necə qurmaq olar?

Sual cümlələri “can” köməkçi feli mövzunun önünə qoyularaq edilir. Bu tip suallara “Bəli-Xeyr” sualları deyilir və türk dilində “-mi ?, -mi?” şəklində bitən suallardır. Cavablar “Bəli-Xeyr” ilə başladığı üçün bu ad verilmişdir.
Eyni şəkildə köməkçi fel, Wh- sualları adlanan bilik suallarında mövzu qarşısına çıxarılır. Yalnız cümlənin əvvəlində “Kim, Nə, Harada, Nə Zaman” kimi sual sözlərindən biri də gətirilir.

Sual quruluşuna nümunə cümlələr:

  • Can you play basketball? – Basketbol oynaya bilərsən?
  • Can I open the window? – Pəncərəni aça bilərəmmi?
  • Can I ask a question? – Bir sual soruşa bilərəm?
  • Can I help you? – Mən sizə kömək edə bilərəm?
  • Where can I go for holiday? – Tətil üçün hara gedə bilərəm?
  • How can I speak English? – İngilis dilində necə danışa bilərəm?

Can ilə cümlə quruluşları necədir?

Can ilə müsbət, mənfi və sorğu -sual cümlələrinin istifadəsi aşağıdakı cədvəldəki kimidir.

 
(+) mübet cümleler(-) menfi cümleler(?) sual cümleleri
 I can play. I can not play. Can I play?
 You can play. You can not play.Can you play?
 He can play. He can not play. Can he play?
 She can play. She can not play. Can she play?
 It can play. It can not play. Can it play?
 We can play. We can not play.Can we play?
 They can play. They can not play.Can they play?

İngilis dilində “can” mövzusunu nümunə cümlələrlə öyrənin

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 nümunə cümlə var. Müsbət, mənfi və sual cümlələrindən ibarət bu nümunələri oxuyaraq oxşar cümlələr qurmağa cəhd edə bilərsiniz. Sadə cümlələr olan bu nümunələri inkişaf etdirərək daha əhatəli cümlələr yarada bilərsiniz.

10 Cümlə Nümunəsi

  • I can speak English a little. – İngilis dilində bir az danışa bilərəm.
  • I can buy that dress. – O paltarı ala bilərəm.
  • You can join our club. – Klubumuza qoşula bilərsiniz.
  • Mr. Davis cannot use a PC. – Cənab. Davis PC istifadə edə bilməz.
  • I can’t stand lies. – Yalana dözə bilmirəm.
  • You can visit a lot of historical places here. – Burada bir çox tarixi yerləri ziyarət edə bilərsiniz.
  • Jennifer can’t save money. – Jennifer pula qənaət edə bilmir.
  • If you have a problem, you can call me. – Bir probleminiz varsa mənə zəng edə bilərsiniz.
  • I can’t eat with my left hand. – Sol əlimlə yeyə bilmirəm.
  • My daughter can wear her clothes. – Qızım paltarını geyə bilər.

İngilis dilində sual cümlələri və cavabları olan “can” nümunələri

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 sual və cavab verilmişdir. Fərqli sual tipli bu nümunələri araşdıraraq oxşar suallar verə və cavablandıra bilərsiniz.

➡ 10 Sual və Cavab:

  • Can you hear me? – Məni eşidirsən?
    – Yes, I can hear you. – Bəli, səni eşidirəm.
  • Can you catch fish? – Balıq tuta bilərsənmi?
    – No, I can’t catch fish. – Xeyr, balıq tuta bilmirəm.
  • Can you make a kite? – Uçurtma düzəldə bilərsinizmi?
    – Yes, I can make a kite. – Bəli, uçurtma düzəldə bilərəm.
  • Can I ask a question, please? – Zəhmət olmasa bir sual verə bilərəmmi?
    – Yes, you can. – Bəli, verə bilərsən.
  • Can penguins fly? – Pinqvinlər uça bilərmi?
    – No, they can’t fly. – Yox, uça bilmirlər.
  • Where can I park my car? – Maşını harada saxlaya bilərəm?
    – You can park your car there. – Maşını orada saxlaya bilərsiniz.
  • How can I go to the museum? – Muzeyə necə gedə bilərəm?
    – You can go by taxi. – Taksi ilə gedə bilərsiniz.
  • How can I learn to play tennis? – Tennis oynamağı necə öyrənə bilərəm?
    – You can go to a tennis club. – Tennis klubuna gedə bilərsiniz.
  • Who can fly a drone? – Kim dron uça bilər?
    – Kevin can fly a drone. – Kevin pilotsuz təyyarəni idarə edə bilər.
  • Can you design a toy? – Oyuncaq dizayn edə bilərsinizmi?
    – Yes, I can design a toy. – Bəli, oyuncaq dizayn edə bilərəm.

➡ İngilis dilində “can” mövzusunu oxu keçidi olaraq bir abzasla öyrənin…

Aşağıda ingilis dilində “can” qəlibinin bolca istifadə olunduğu paraqraf şəklində qısa bir mətn görəcəksiniz. Bu yazını oxuyaraq anlamağa çalışın. Oxşar məqalələr yazmağa çalışaraq yazı bacarıqlarınızı artırın.

İngiliscə: My name is Adrian. I am an amateur footballer. I can play different games, but football is my favourire. I can run fast. I can control the ball very well. I am a footballer, so I can’t eat junk food. Because it is not good for my body. I can only eat healthy food. My friends can play well, too. We have a good team. I think, we can be the champion this year.

Azərbaycanca: Mənim adım Adrian. Mən həvəskar futbolçuyam. Fərqli oyunlar oynaya bilərəm, amma futbol mənim favorimdir. Sürətli qaça bilərəm. Topu çox yaxşı idarə edə bilərəm. Mən futbolçuyam, buna görə də lazımsız yemək yeyə bilmirəm. Çünki bədənim üçün yaxşı deyil. Yalnız sağlam yemək yeyə bilərəm. Dostlarım da yaxşı oynaya bilərlər. Yaxşı komandamız var. Düşünürəm ki, bu il çempion ola bilərik.

ÖNƏMLİ! May ve Can İstifadə Arasındakı Fərq:

Ümumiyyətlə, May və Can ehtimal və icazəni göstərmək üçün istifadə olunur. Ancaq ikisinin istifadəsi arasında əhəmiyyətli bir fərq var.

1. Can ümumiyyətlə bir ehtimal haqqında danışmaq üçün, May isə mümkün bir ehtimal haqqında danışmaq üçün istifadə olunur. Ən sadə mənada, bir şeydən əmin olmadıqda bir ehtimal haqqında danışarkən May ayından istifadə edirik.

Nümunə

  • You can buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Buradakı bir supermarketdə siqaret alına biləcəyini bilirik və qarşı tərəfə belə bir ehtimalın olduğunu söyləyirik.

  • You may buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Yuxarıdakı cümlədə may istifadə etdik, çünki burada supermarketdə siqaret satılıb satılmadığından əmin deyilik, buna görə də belə bir şeyin yəqin ki mümkün olduğunu danışırıq.

2. Vurğulamaq məcburiyyətində olmadığımız və ya qeyri-rəsmi olaraq, Can istifadə edərək icazə istəyərik. Digər tərəfdən, rəsmi olaraq və ya vurğulamaq istədiyimiz bir şəkildə icazə istəsək, may istifadə edirik.

Nümunə

  • Can I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Dərsdə barmağınızı qaldırıb müəllimə və ya gündəlik həyatda bir şey demək istədiyinizi söyləmək istəyirsinizsə, bu qeyri -rəsmi formadan istifadə edirik.

  • May I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Bir televiziya şousunda qonaqsınızsa və ya baş nazirə bir şey demək istəyirsinizsə, rəsmi May formasından istifadə edirik.

İngilis Dili 4-cü Sinif 8-ci Unit: My Clothes (Mənim Geyimlərim) Mövzusu Nədən Önəmlidir?

İngilis dilində giriş səviyyəsi mövzulardan biri geyim mövzusudur. Öyrənilməli olan mövzulardan biri olan geyimin prioriteti əzbərləməyə əsaslanır. Mövzunun əvvəlində etməli olduğunuz ilk şey paltar növlərini ingilis dilində əzbərləməkdir.

Fərqli mövsümlərdə fərqli geyimlər geyinirik. Bu geyimlər xüsusiyyətlərinə görə tərləməyimizi və üşüməyimizi maneə törədir. Bu geyimlər arasından seçim edirik və olduğumuz mövsümə uyğun geyinirik. Bunlara paltar, şalvar və köynək, ayaqqabı və ya daha çox şey daxildir. İndi onların ingiliscə ekvivalentlərinə baxaq və cümlələr quraq.

Geyimlərim bölməsində ilk növbədə sözləri öyrənməliyik. Bu sözlər həm geyim, həm də mövsüm baxımından nəzərə alınır.

Aşağıdakı cədvəldə və mövzuda sizin üçün paylaşdığımız şəkillərə baxaraq ingilis dilində geyim növlərini asanlıqla əzbərləyə bilərsiniz.

Geyimləri ingilis dilində əzbərlədikdən sonra mövzuda sizə təqdim etdiyimiz geyimlər haqqında olan sifətlərə baxa bilərsiniz. Beləliklə, İngilis dilində paltarlar haqqında gözəl, şık, çantalı, dar kimi şərhlər. İfadələrin necə təyin olunduğunu da öyrənə bilərsiniz.

Əlavə olaraq mövzumuzun davamında mövzunu bəzi nümunə sual nümunələri və cümlələrlə daha yaxşı gücləndirə və gündəlik həyatda geyim mövzusunda ifadələr yaratmağı öyrənə bilərsiniz.

İndi əvvəlcə İngilis dilində Geyim mövzusunda bəzi məlumatlara baxaq, sonra geyim növlərinin ingilis dilində necə yazıldığını cədvəllərdən öyrənək. Sonra mövzunu mövzu ilə əlaqəli nümunələrlə gücləndirək.

İngilis dilində geyimlə əlaqəli sözləri sizin üçün cədvəllərə ayırdıq. İlk masamızda kişi geyimlərini sadaladıq. Aşağıdakı cədvəllərdə qadın geyimlərini və ümumi geyimləri sadaladıq. Əlavə olaraq geyimlə bağlı aksesuarları sizin üçün yazıya qoyduq.

OĞLAN GEYİMLƏRİ (Men’s clothing) :

EnglishTurkish
ShirtKöynək
T-shirtT-shirt
PantsŞalvar
JeansCins şalvar
TrousersŞalvar
JacketCeket
ShortsŞort
SuitKostyum
VestJilet
JumperJumper
TuxedoSmokin
TracksuitEşofman
RaincoatYağış palto
OverallsTulumlar
PyjamasPijama
BathrobeBornoz
Swimming trunksÜzgüçülük sandıqları
TieQalustuk
Bow tieKəpənək qalstuk
SockÇorap
SlipperTerlik
ShoeAyaqqabı
SandalSandal
BootÇək
Boxer shortsBoksçu şort
CapQapaq
WalletCüzdan
BeltKəmər
BuckleToka
HatŞapka
ButtonDüymə
ZipperFermuar
PocketCib
CollarYaxası

QADIN GEYİMLƏRİ (Women’s clothing) :

EnglishTurkish
DressGeyinmək
BlouseBluz
SkirtEtek
TrousersŞalvar
CoatPalto
JacketCeket
CardiganHırka
NightdressGecə geyimi
Dressing-gownPalto
SwimsuitÇimərlik geyimi
TightsTaytlar
StockingÇorap
BraBra
PantiesKülot
ScarfEşarp
GloveƏlcək
HandbagƏl çantası
RingÜzük
EaringQulaqlıq
BraceletBilərzik
NecklaceKolye
LipstickDodaq boyası
Make-upMakiyaj
JewelleryZərgərlik
PursePul kisəsi
Wedding gownGəlinlik

GİYİM VƏ AKSESUARLARIN DİGƏR NÖVLƏRİ: Aşağıdakı cədvəldən yuxarıdakı cədvəllərə daxil olmayan geyim və aksesuar növlərini tapa bilərsiniz. Mövzu ilə əlaqədar digər şərtlərə də baxa bilərsiniz.

EnglishTurkish
Track suitEşofman kostyumu
BeretBeret
Ear muffsQulaqlıqlar
GlovesƏlcəklər
ScarfEşarp
RaincoatYağış palto
Hoodbaşlıq
UndershirtAlt köynək
BathrobeBornoz
PyjamasPijama
SunglassesGünəş gözlükləri
UnderpantsAlt şalvar
NappyNappy
Winter clothingQış geyimləri
Summer clothingYaz geyimləri
ShoeAyaqqabı
CrampoonKrampon
SlipperTerlik
Flip flopsFlip floplar
ShoelaceAyaqqabılar
SizeÖlçü

GİYİM XÜSUSİYYƏTLƏRİ İLƏ BAĞLI İFADƏLƏR:

EnglishTurkish
FasionModa
SeasonalMövsümi
ShowyGöstərici
SimpleSadə
StylishQəşəng
RattyYağlı
ColoredRəngli
CheckedYoxlanıldı
FloweredÇiçəkli
StripedZolaqlı
PatternedNaxışlı
SpottedLəkələnmiş
CottonPambıq
WoollyYünlü
DenimDenim
LeatherDəri

GEYİM İLƏ ƏLAQƏLİ BƏZİ FELLƏR:

EnglishTurkish
WearGeyinmək
Put onGeyin
Get dressedGeyinmək
Try onÇalışın
Get undressedSoyunun
Take offÇıxarmaq

İngilis Dili 4-cü Sinif 8-ci Unit: My Clothes (Mənim Geyimlərim) Mövzusu Gündəlik Həyatda Sıx-Sıx İstifadə Olunurmu?

İngilis dilində sözü keçən mövzu ilə bağlı gündəlik həyatda istifadə olunan ifadələrə aşağıda rastlaya bilərsiniz.

Not: İngilis dilində “nə geyinirsən?” Sual nümunəsi belədir;  ”What are you wearing?” 

– What is she wearing ? 
– What is he wearing ?  
– What are they wearing ? 

  • What are you wearing? – Nə geyinirsən?
    – I am wearing a shorts, a t-shirt and a hat because today is so hot. – Bu gün çox isti olduğu üçün şort, tişört və papaq geyinirəm.
  • What are you wearing ? – Nə geyinirsən?
    – I am wearing a blue shorts and a red t-shirt because I like to dress colorful. – Rəngli geyinməyi sevdiyim üçün mavi şort və qırmızı köynək geyinirəm.
  • What is he wearing ? – Nə geyinir?
    – He’s wearing a t-shirt. – T-shirt geyinir.
  • What is she wearing ? – O nə geyinir ?
    – She is wearing a blue blouse. – Göy rəngli bluza geyinib.
  • What will you wear at the wedding ? – Toyda nə geyinəcəksən?
    – I will wear suit. – Kostyum geyinəcəyəm.
  • What will you wearing on halloween ? – Halloween -də nə geyinəcəksən?
    – I will wear a cat costume on halloween. – Halloween -də bir pişik kostyumu geyinəcəyəm.
  • What will you wear at the party ? – Partiyada nə geyinəcəksən?
    – I will wear red dress. – Qırmızı paltar geyinəcəyəm.
  • What do you usually wear ? – Ümumiyyətlə nə geyinirsən?
    – I usually wear suit. – Adətən kostyum geyinirəm.
  • What does she usually wear on home ? – Ümumiyyətlə evdə nə geyinir?
    – She usually wears pijamas on home. – Adətən evdə pijama geyinir.
  • This summer is so hot. So I always wear a T-shirt. – Bu yay çox istidir. Buna görə də hər zaman bir köynək geyinirəm.
  • This winter is so cold. So I always wear a beret and gloves. – Bu qış çox soyuqdur. Buna görə də həmişə beret və əlcək geyinirəm.
  • I need sunglasses in summer. – Yaz aylarında günəş eynəyinə ehtiyacım var.
  • I need a beret, a scarf and gloves in winter. – Qışda bere, eşarp və əlcək lazımdır.
  • I like wearing sport clothes. – İdman paltarları geyinməyi sevirəm.
  • I like to wear colorful so I have different colours of T-shirts. – Rəngarəng geyinməyi sevirəm, buna görə fərqli rəngli köynəklərim var.
  • I like to wear track suit because it feels really comfortable. – Eşofman geyinməyi sevirəm, çünki həqiqətən rahatdır.
  • Your jacket is very stylish, I like it. – Ceketiniz çox şıkdır, bəyəndim.
  • Your skirt is very nice. – Etekiniz çox gözəldir.

Bundan əlavə, mətnlərdə My Clothes (Mənim Geyimlərim) ilə bağlı kəlimələri necə istifadə edə biləcəyinizə dair nümunəvi mətn üçün aşağıdaki esseyə nəzər yetirə bilərsiniz.

İngiliscə: Clothing is one of our basic needs. Man has been using clothes since time immemorial. Right from the Stone Age, man is trying to cover his body and has been using grass, leaves, tree bark, animal skin, etc.

Gradually with the advancement of civilisation, man learnt the art of weaving natural fibres. Till date, there is gradual development in the art of cloth making.

Most probably, the first response is that man wears clothes for modesty and social prestige. But now clothes have become an integral part of our personality. By personality, we mean qualities and features which are reflected in the man.

Body structure and dress are the part of one’s external personality whereas intelligence, outlook, interest, and character, etc. are the part of inner personality. Clothes affect our physical, mental, social, and emotional abili­ties and are deeply related to personality.

The dress reflects the social prestige and interest of the wearer. They do various physical, mental, and social work for us which are essential for a complete personality.

Clothes are used in each and every house­hold. Apart from covering the body, clothes are used for variety of purposes in home. For example, towel, dusters, curtains, table cloth, cushion covers, doormats, bed lining, etc. are used in our day-to-day life.

Therefore, we can say that clothes affect almost every aspect of our life. Clothes play an important role whether it is the beauty of a person or decoration of the house.


Azərbaycanca: Geyim əsas ehtiyaclarımızdan biridir. İnsan çoxdan paltarlardan istifadə edir. Daş dövründən bəri insan bədənini örtməyə çalışır və ot, yarpaq, ağac qabığı, heyvan dərisi və s.

Tədricən sivilizasiyanın inkişafı ilə insan təbii liflərdən toxuculuq sənətini öyrəndi. Bu günə qədər parça istehsalı sənətində tədricən inkişaf var.

Çox güman ki, ilk cavab insanın təvazökarlıq və ictimai nüfuz üçün paltar geyinməsidir. Amma indi geyim şəxsiyyətimizin ayrılmaz hissəsinə çevrilib. Şəxsiyyət dedikdə, insanda əks olunan keyfiyyətlər və xüsusiyyətlər nəzərdə tutulur.

Bədən quruluşu və geyimi insanın xarici şəxsiyyətinin bir hissəsidir, zəka, dünyagörüşü, maraq və xarakter və s. Daxili şəxsiyyətin bir hissəsidir. Geyimlər fiziki, zehni, sosial və emosional qabiliyyətlərimizə təsir edir və şəxsiyyətlə sıx əlaqəlidir.

Paltar sahibinin sosial nüfuzunu və marağını əks etdirir. Tam bir şəxsiyyət üçün vacib olan müxtəlif fiziki, zehni və sosial işlər görürlər.

Geyimlər hər evdə istifadə olunur. Geyim bədəni örtməkdən başqa, evdə müxtəlif məqsədlər üçün istifadə olunur. Məsələn, gündəlik həyatımızda dəsmal, tozsoran, pərdələr, masa örtüyü, yastıq örtükləri, qapılar, yataq astarları və s.

Buna görə geyimlərin həyatımızın demək olar ki, hər bir sahəsinə təsir etdiyini deyə bilərik. Geyim istər insanın gözəlliyi, istərsə də evin bəzəyi olsun, mühüm rol oynayır.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Günay Akhund-zada

Beynəlxalq Şöbələr üzrə Mətn Yazarı / Məzmun Redaktoru mütəxəssisi.

Recent Content

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.