4-cü Sinif 9-cu Unit: My Friends (Mənim Dostlarım) Mövzu İzahı


4-cü Sinif 9-cu Unit My Friends (Mənim Dostlarım) Mövzu İzahı

Online ingilis dili tədrisində Azərbaycanın ən effektli təhsil sistemi Azəringiliscə'dən ödənişsiz sınaq dərsi almaq üçün klikləyin!

Azəringislicə'nin ödənişsiz sınaq dərsinə qatılın!

Testlərin öyrənməyə təsiri ilə bağlı aparılan araşdırmalar göstərir ki, testlər sinif otaqlarına (testlərin geri qaytarılması) və ümumilikdə təhsil siyasətinə (test təsiri) güclü təsir göstərir. Yaxşı testlər yaxşı öyrətməyə, bu da yaxşı yiyələnməyə gətirib çıxarır. Məsələn, danışma komponentini ehtiva edən bir test, ehtimal ki, ünsiyyət bacarıqlarını inkişaf etdirməyə yönəlmiş sinif otaqlarına səbəb olacaq. Kommunikativ İngilis dili testlərinə hazırlaşmanın bir sıra müsbət faydaları olduğunu göstərdi:

  • Şagirdlər məktəblərdə ingilis dilindən daha çox istifadə edirlər.
  • Şagirdlərin dil bilikləri yaxşılaşır.
  • Müəllimlərin motivasiyası artır.
  • Tədris təcrübəsi yaxşılaşır.

Xarici dil imtahanlarına və digər imtahanlara hazırlaşarkən, testləri daim həll etmək imtahanda daha çox müvəffəqiyyət təmin edir. Öyrənilən sözlərin təkrarlanmasını və yeni sözlərin əzbərlənməsini təmin etməklə imtahanlara ən yaxşı və ən təsirli hazırlığı təmin edir. İngilis dilində öyrəndiyiniz hər bir mövzuya bağlı müxtəlif testləri həll etməyin sizə qatacağı faydaları aşağıdaki kimi siyahıya almaq mümkündür:

  • Daha əvvəl öyrəndiklərini və unutduqlarını xatırlayırsınız.
  • İmtahanda görünə biləcək suallarla tanış olacaqsınız.
  • İmtahanın formatını çox yaxşı öyrənəcəksiniz.
  • Hazırlıq prosesində etdiyiniz bütün səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Qrammatikanı təkmilləşdirərək ingilis dilini ətraflı öyrənirsiniz.
  • İmtahan zamanı bütün suallara cavab vermək bacarığı qazanacaqsınız.

İngilis dilinizi inkişaf etdirməkdə test suallarını həll etməyin faydaları sonsuzdur. Nümunə imtahan suallarını cavablandırdıqdan sonra, bir-bir doğru və yanlışınızı yoxlasanız, etdiyiniz doğru işlərin təsadüf olub olmadığını görərsiniz.

Səhv etdiyiniz sualların doğru cavablarını öyrənərək, gələcəkdə həll edəcəyiniz testlərdə eyni səhvləri təkrarlamaqdan qaçınacaqsınız. Etdiyiniz həqiqətləri nəzərdən keçirərək, ingilis dili biliklərinizi bir daha xatırlayacaqsınız. Test suallarını həll edərək, diqqətin olmaması səbəbindən ortaya çıxan səhvləri, sualların həllində istifadə edilməməsindən yarana biləcək səhvləri minimuma endirirsiniz.

Bütün bu araşdırmalardan sonra test suallarına düzgün cavab vermə sürətiniz artacaq. Etdiyiniz səhvlərdən xilas olaraq ingilis dilini daha yaxşı danışa biləcəksiniz.

İngilis Dili Test Suallarının Həllinin Üstünlükləri

  • İngilis dili biliyinizlə mütənasib olan ters çevrilmiş cümlələrdən istifadə etməkdən qurtulacaqsınız.
  • İngilis dilində qırıq cümlələrin istifadəsini minimuma endirirsiniz.
  • İngilis məqalələrinin dilini bildiyiniz səviyyədə istifadə etməyi bacarırsınız.
  • İmtahan verərək ingilis dilinizi bir pillə yuxarı qaldıra bilərsiniz.
  • Sualları ucadan həll etsəniz, özünüzü tətbiq etmiş sayılacaqsınız.
  • İngilis dilini oxumaq və anlamaq qabiliyyətinizi artırırsınız.
  • Xarici dil imtahanında yüksək bal toplaya bilərsiniz.
  • Təhsil almaq üçün xaricə gedə bilərsiniz.
  • İngilis dilində unutduğunuz nümunələri, quruluşları, sözləri və qrammatik qaydaları yenidən öyrənəcəksiniz.
  • İngilis dilində danışarkən, bilmədən etdiyiniz səhvlərdən qurtulursunuz.
  • Yeni sözlər, ifadələr, deyimlər və deyimlər öyrənərək söz ehtiyatınızı genişləndirirsiniz.

Xarici dil tədris kitablarının çoxunda hər fənndən sonra test sualları var. Bu testlərin cavablandırılması nəticəsində oxuduqlarınızın nə qədərinin başa düşülə biləcəyini müəyyən edəcəksiniz. İngilis dili səviyyənizdən asılı olmayaraq, test suallarını həll edərək xarici dilinizi inkişaf etdirə bilərsiniz. Bu günə qədər bilmədən etdiyiniz səhvləri düzəltmək imkanınız olacaq.

İngilis dilinin 4-cü sinif 9-cu Unit mövzuları ilə başlamaq faydalı bir addımdır. 4-cü sinif 9-cu Unit (My Friends) aid nümunələrlə tədris edilən mövzular və mövzulara aid test nümunələrini aşağıda görə bilərsiniz.

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit 

Ətrafımızda bir  çox dostlarımız var. Bəzi fiziki xüsusiyyətlərə malikdirlər və özünəməxsus xarakterlərinə malikdirlər. İnsanların fiziki xüsusiyyətləri və görünüşü ilə məşğul olarkən ‘have got/ has got’ quruluşundan istifadə edirik.

Describing people (What does s/he look like? She is tall and slim.)

  • Does s/ he have blonde hair?
  • What does s/ he look like?
  • She is tall and slim.
  • He is young and thin.
  •  He has dark hair.
  • She is short and has a blue headscarf.

Talking about possessions (I have brown hair.)

  • I have brown hair.
  • S/ he has brown eyes.
  • He has curly hair and a mustache.
  • My/ your hair is short.
  • Her/ his legs are very long

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit: Lüğəti

İngilis dili 4-cü sinif 9-cu Unit kəlimələri və istifadəsi aşağıdaki siyahıda sıralanmışdır.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

İNGİLİSCƏ KƏLİMƏLƏRAZƏRBAYCANCA QARŞILIĞI
addəlavə edin
baldkeçəl
beardsaqqal
beautifulgözəl
black eyesqara gözlər
blonde hairsarı saç
blue eyemavi göz
bodybədən
brown eyeqəhvəyi göz
celebrityməşhur
cheerfulşən
cleverağıllı
curly hairburuq saç
dark hairqara saç
straight hairdüz saç
energeticenerjili
fair hairədalətli saçlar
famousməşhur
fashionabledəbli
fatyağ
frecklesçillər
friendlymehriban
funnygülməli
generoussəxavətli
green eyeyaşıl göz
hardworkingÇalışqan
hazel eyefındıq göz
helpfulfaydalı
short hairqısa saç
lazytənbəl
longuzun
medium-heightorta hündürlük
medium-weightorta çəki
middle-agedorta yaşlı
moustachebığ
oldköhnə
politenəzakətli
punctualdəqiq
quiteolduqca
rudekobud
selfisheqoist
short hairqısa saç
shortqısa
shyutancaq
slimincə
stubborninadkar
talentedistedadlı
tallhündür
thinnazik
uglyçirkin
wavy hairdalğalı saç
younggənc

Aşağdaki siyahıda Unitlə bağlı digər kəlimələr və cümlədə istifadə olunma nümunələri verilmişdir.

UNİT 9
İNGİLİSCƏAZƏRBAYCANCANÜMUNƏ CÜMLƏLƏRTƏRCÜMƏSİ
EnergeticEnerjiliHe is an energetic person.O, enerjili insandır.
FunnyGülməliHow funny that is.Nə gülməlidir.
ShyutancaqShe is too shy.O, çox utancaqdır.
QuietSakitBe quiet, please.Sakit olun, xahiş edirəm.
HardworkingÇalışqanA hardworking student always does his homework.Çalışqan tələbə həmişə ev tapşırığını edir.
PoliteNəzakətliA polite gentlemen opens the door to the guests.Qapını qonaqların üzünə nəzakətli bəylər açır.
CleverAğıllıHe can solve every question. He is very clever.Hər sualı həll edə bilər. O, çox ağıllıdır.
CheerfulŞənThe dog loves to play with people. It is cheerful and friendly.Köpək insanlarla oynamağı sevir. Şən və mehribandır.
FriendlyDostluqThe dog loves to play with people. It is cheerful and friendly.Köpək insanlarla oynamağı sevir. Şən və mehribandır.
BlondeSarışınA blonde woman is passing by.Sarışın bir qadın keçir.
HairSaçShe has fair hair.Onun açıq saçları var.
DarkQaranlıqDon’t walk in the dark.Qaranlıqda gəzməyin.
StraightDüzA drunk person can not walk straight.Sərxoş insan düz yeriyə bilməz.
WavyDalğalıSea is wavy today.Dəniz bu gün dalğalıdır.
CurlyBuruqI think people with curly hair are more beautiful.Məncə buruq saçlı insanlar daha gözəldir.
MustacheBığYou have a thing on your mustache.Bığlarında bir şey var.
BeardSaqqalShave your beard.Saqqalınızı qırxın.
Look likeOxşamaqShe looks like my brother.Qardaşıma bənzəyir.
MaskMaskaSome people hide behind their masks.Bəzi insanlar maskalarının arxasında gizlənirlər.
CelebrityMəşhurThere are many celebrities in Nişantaşı.Nişantaşıda bir çox məşhurlar var.
DrawçəkməkCan you draw an elephant?Bir fil çəkə bilərsənmi?
TalentedİstedadlıMessi is a very talented footballer.Messi çox istedadlı futbolçudur.
RudeKobudSwearing is a rude behaviour.Söyüşmək kobud davranışdır.
PhysicalFizikiAfter illness, I need to gain my physical strength back.Xəstəlikdən sonra fiziki gücümü bərpa etməliyəm.
BodyBədənHis body shape is like an apple.Bədən quruluşu alma kimidir.
SlimİncəMy sister doesn’t eat anything, she has a slim body.Bacım heç nə yemir, arıq bədənlidir.
FashionableDəbliWear fashioanable clothes.Dəbli paltarlar geyin.
AddƏlavə etAdd some salt on it.Üstünə bir az duz əlavə edin.

4-cü Sinif İngilis Dili 9-cu Unit: My Friends (Mənim Dostlarım) Testləri

1. She has wavy blonde …… .

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) freckles
B) eyes
C) legs
D) hair

2. Berfin: What …… she look like?
Ece: She is slim and short.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) do
B) does
C) are
D) can

3. Sinem: What …… he like?
Berk: He is polite and helpful.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) is
B) do
C) are
D) does

4. My mother is tall and slim. …… hair is short.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) She
B) He
C) Her
D) His

5. Burak is heavy and short. …… eyes are blue.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) She
B) He
C) Her
D) His

6. Hadise is a famous singer. She ……. brown eyes and long brown hair.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) is
B) does
C) has
D) have

7. Ata Demirer is a famous comedian. He …… tall and heavy.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) is
B) has
C) do
D) does

8. Jessica: ____?
Alex : He is sweet and cute.

Yuxarıdaki boşluğu tamamlayın.

A) What does he look like?
B) How are is he?
C) What is your name?
D) What is he like?

9. Aşağıdakilərin hansı diğərlərindən fərqlidir?

A) hardworking
B) friendly
C) tall
D) polite

10. “Şən” sözünün ingilis dilində qarşılığı hansıdır?

A) cheerful
B) funny
C) helpful
D) polite

11. What does Toygar look like?

A) He has moustache
B) He has beard
C) He is funny
D) He is energetic

12. What does Mehmet look like?

A) He is fat.
B) He is tall.
C) He is shy.
D) He is slim.

13. ”tall”

Sözün azərbaycanca qarşılığı nədir?

A) Kök
B) Uzun
C) Qısa
D) Arıq

14. What does Adile Naşit look like?

A) She is energetic
B) She is ugly
C) She is slim
D) He is tall

15. What does Hadise look like?

A) She is fat.
B) She is ugly.
C) She is slim.
D) She is shy.

16. Jessica: __________?
Alex : He is sweet and cute.

Yuxarıdakı dialoqu tamamlamaq üçün aşağıdakı suallardan hansı uyğundur?

A) What does he look like?
B) What is your name?
C) How are is he?
D) What is he like?

17. “My father has_______eyes.”

Aşağıdakı variantlardan hansını boş yerə doldurmaq olmaz?

A) blue
B) black
C) yellow
D) brown

18. ”He has ______hair.”

A) long
B) blond
C) straight
D) curly

19. “Happy” sözünün antonimi hansı variantda verilmişdir?

A) Tall
B) Short
C) Slim
D) Unhappy

20. He is ______ .

A) Tall
B) Short
C) Slim
D) Unhappy

21. What is Kemal Sunal like?

A) He is shy
B)) He is cheerful
C) He is lazy
D) He is unhappy

22. What is Garfield like?

A) It is energetic
B) It is lazy
C) It is hardworking
D) It is happy

23. “Mədəni” sözünün ingiliscə qarşılığı hansı variantdır?

A) Rude
B) Shy
C) Happy
D) Polite

24. What does Tom look like?

A) She is fat.
B) She is beatiful.
C) She is ugly
D) She is short.

25. _______

Şəkilə görə yuxarıdakı boş yerə aşağıdakılardan hansı yazılmalıdır?

A) Funny
B) Short
C) Slim
D) Energetic

Cavablar: 1. D, 2. B, 3. A, 4. C, 5. D, 6. C, 7. A, 8. D, 9. C, 10. A, 11. A, 12. A, 13. B, 14. A, 15. C, 16. D, 17. C, 18. D, 19. D, 20. B, 11. B, 12. B, 13. C, 14. C, 15. A

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit: MAY və İstifadəsi

“May”, mövcud və ya gələcək imkanları ifadə etmək və ya nəzakətlə icazə istəmək üçün istifadə olunur. İcazə almaq “edə bilər” sözünə nisbətən daha formaldır. Buna görə “may” rəsmi ingilis dilində və yazışmalarda daha çox istifadə olunur. “Might” ilə mənada çox fərq yoxdur.

İngilis dilində “May” modal dəyişdiricisi istifadə olunduğu cümləyə görə fərqli mənalara malik ola bilər. Ədəbi və elmi dildə, nəzakətlə icazə istəmək, ehtimal və ziddiyyət göstərmək kimi mənalarda geniş istifadə olunur. Müsbət, mənfi və sorğu cümlələri “May” modal dəyişdiricisi ilə qurula bilər. Aktiv bir cümlədə, mövzudan sonra və hərəkətdən əvvəl baş verir. Hərəkət çılpaq sonsuz formada istifadə olunur. Passiv cümlədə “be+past participle” quruluşu ilə istifadə olunur.

➡ May izahı üçün nümunələrdən istifadə edək…

Nəqli Cümlə Nümunələri:

  • I may go to İstanbul next week. – Gələn həftə İstanbula gedə bilərəm.
  • You may marry with my brother in the future. – Gələcəkdə qardaşımla evlənə bilərsən.
  • He / she may be sleeping. – Yuxuda ola bilər.
  • It may snow. – Qar yağa bilər.
  • We may go to holiday next month. – Gələn ay tətilə gedə bilərik .
  • They may buy a new car. – Yeni maşın ala bilərlər.

İnkar Cümlə Nümunələri

Qeyd: May qəlibinin mənfi forması bir şeyin rədd edilməsini vurğulamaq üçün istifadə olunur. Nümunə: No smoking!- Sigaret çəkmək olmaz.  You may not smoke here- Burada sigaret çəkə bilməzsiniz!

  • May not marry with you, because you are my cousin. – Səninlə evlənə bilmərəm, çünki sən mənim əmim oğlusan.
  • You may not speak with me until you apologize. – Üzr istəməyənə qədər mənimlə danışa bilməzsən.
  • He/she may not be my friend. – O mənim dostum olmaya bilər.
  • We may not sleep together, she is virgin. – Birlikdə yata bilmərik, bakirədir.
  • They may not come with us. – Bizimlə gələ bilməzlər.

Sual Cümlələri

  • May I come in ? – İçəri girə bilərəmmi?
  • May you love me? – Məni sevə bilərsən?
  • May he/she be our child? – O bizim uşağımız ola bilərmi?
  • May we come another day? – Başqa gün gələ bilərikmi?
  • May they play with my toys? – Oyuncaqlarımla oynaya bilərlərmi?

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit: CAN və İstifadəsi

Can “edə bilər” deməkdir. Qabiliyyətləri göstərmək, istəklər etmək, imkanları göstərmək və vəziyyətlərə icazə vermək üçün istifadə olunur. İngilis dilində “modal fellər” adlanan köməkçi fellərdən biridir. Mövzulara görə dəyişmir. Buna görə “O, o, bu” üçün fərqli bir versiya yoxdur. Ardından gələn fel həmişə nominativ formadadır. Buna görə heç bir əlavə xərc tələb etmir. Bu öyrənmək üçün ən asan mövzulardan biridir.

Necə öyrənək?

Burada İngilis dilində “can” mövzusunu şəkillər, oyunlar, məşqlər, nümunələr və dialoqlar olan xüsusi bir dərs formatında öyrənə bilərsiniz. Ancaq əvvəlcə sadə bir dildə və aşağıda ətraflı izah edilən Can (can) mövzusunu öyrənin. Sonra bu səhifədə tapa biləcəyiniz digər oyunları və məşqləri etmək əyləncəli və asan olacaq.

Hansı köməkçi fel ilə istifadə olunur?

“Can” köməkçi fel kimi çıxış edərək feldən əvvəl istifadə olunur. “can” bütün mövzular üçün istifadə olunur, dəyişmir. Mənfi cümlələrdə “can not” və ya sadəcə “can not” kimi istifadə olunur. Sorğu -sual cümlələrində hər cümlə üçün “can” alınır. Fel həmişə nominativ formadadır.

QEYD: “can” in mənfi quruluşu “can not” olaraq da istifadə edilə bilər.

Nümunə cümlələr:

  • He can swim. – O üzə bilir.
  • He can’t swim. – O üzə bilmir
  • Can he swim? – O üzə bilirmi?

QEYD: Azərbaycancada “edə bilir” “edər” kimi istifadə oluna bilər. Aşağıdakı nümunələrə baxın:

  • I can’t hear you. – Səni eşitmirəm.
  • We can speak English. – İngilis dilində danışa bilərik.
  • I can see. – Görə bilirəm.
  • I can’t open. – Aça bilmirəm.
  • They can understand. – Anlaya bilirlər.
  • Betty can’t play the guitar. – Betti gitarada ifa edə bilmir.

Can ilə müsbət cümlələr necə qurulur?

Müsbət bir “can” cümləsində, “can” köməkçi fellərdən felin önünə gətirilir. Beləliklə, feilə “can” mənasını əlavə edirik.

➡ Müsbət nümunə cümlələr

  • I can go. – Mən gedə bilərəm.
  • They can watch tv. – Televizora baxa bilərlər.
  • Zehra can play chess. – Zehra şahmat oynaya bilər.
  • My friends can play football. – Dostlarım futbol oynaya bilərlər.

Can ilə mənfi cümlələri necə qurmaq olar?

Mənfi bir cümlə qurarkən “edə bilmirəm” köməkçi feli ilə birlikdə istifadə edirik. Qısaca “bilməz” olaraq istifadə olunur. Burada aşağıdakılara diqqət yetirin: Türk dilində “-ecek” ifadəsinin mənfi tərəfi “-ecek” deyil, “-emez, -amaz” dır. Buna görə, “Atlaya bilmirəm”, “Qaça bilmirəm”, “Bilmirəm” kimi ifadələrin əslində “ruh” un mənfi formaları olduğunu və “a” və ya “e hərfi ilə məna əlavə etdiyini qeyd etmək lazımdır. “.

Mənfi cümlə nümunələri

  • I can’t sleep well. – Yaxşı yata bilmirəm.
  • Nancy can’t understand the teacher. – Nensi müəllimi başa düşə bilmir.
  • Cats can’t fly. – Pişiklər uça bilmir.
  • She can’t keep secrets. – Sirr saxlaya bilmir.

Can ilə sual cümlələri necə qurmaq olar?

Sual cümlələri “can” köməkçi feli mövzunun önünə qoyularaq edilir. Bu tip suallara “Bəli-Xeyr” sualları deyilir və türk dilində “-mi ?, -mi?” şəklində bitən suallardır. Cavablar “Bəli-Xeyr” ilə başladığı üçün bu ad verilmişdir.
Eyni şəkildə köməkçi fel, Wh- sualları adlanan bilik suallarında mövzu qarşısına çıxarılır. Yalnız cümlənin əvvəlində “Kim, Nə, Harada, Nə Zaman” kimi sual sözlərindən biri də gətirilir.

Sual quruluşuna nümunə cümlələr:

  • Can you play basketball? – Basketbol oynaya bilərsən?
  • Can I open the window? – Pəncərəni aça bilərəmmi?
  • Can I ask a question? – Bir sual soruşa bilərəm?
  • Can I help you? – Mən sizə kömək edə bilərəm?
  • Where can I go for holiday? – Tətil üçün hara gedə bilərəm?
  • How can I speak English? – İngilis dilində necə danışa bilərəm?

Can ilə cümlə quruluşları necədir?

Can ilə müsbət, mənfi və sorğu -sual cümlələrinin istifadəsi aşağıdakı cədvəldəki kimidir.

 
(+) mübet cümleler(-) menfi cümleler(?) sual cümleleri
 I can play. I can not play. Can I play?
 You can play. You can not play.Can you play?
 He can play. He can not play. Can he play?
 She can play. She can not play. Can she play?
 It can play. It can not play. Can it play?
 We can play. We can not play.Can we play?
 They can play. They can not play.Can they play?

İngilis dilində “can” mövzusunu nümunə cümlələrlə öyrənin

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 nümunə cümlə var. Müsbət, mənfi və sual cümlələrindən ibarət bu nümunələri oxuyaraq oxşar cümlələr qurmağa cəhd edə bilərsiniz. Sadə cümlələr olan bu nümunələri inkişaf etdirərək daha əhatəli cümlələr yarada bilərsiniz.

10 Cümlə Nümunəsi

  • I can speak English a little. – İngilis dilində bir az danışa bilərəm.
  • I can buy that dress. – O paltarı ala bilərəm.
  • You can join our club. – Klubumuza qoşula bilərsiniz.
  • Mr. Davis cannot use a PC. – Cənab. Davis PC istifadə edə bilməz.
  • I can’t stand lies. – Yalana dözə bilmirəm.
  • You can visit a lot of historical places here. – Burada bir çox tarixi yerləri ziyarət edə bilərsiniz.
  • Jennifer can’t save money. – Jennifer pula qənaət edə bilmir.
  • If you have a problem, you can call me. – Bir probleminiz varsa mənə zəng edə bilərsiniz.
  • I can’t eat with my left hand. – Sol əlimlə yeyə bilmirəm.
  • My daughter can wear her clothes. – Qızım paltarını geyə bilər.

İngilis dilində sual cümlələri və cavabları olan “can” nümunələri

Aşağıda ingilis dilində “can” haqqında 10 sual və cavab verilmişdir. Fərqli sual tipli bu nümunələri araşdıraraq oxşar suallar verə və cavablandıra bilərsiniz.

➡ 10 Sual və Cavab:

  • Can you hear me? – Məni eşidirsən?
    – Yes, I can hear you. – Bəli, səni eşidirəm.
  • Can you catch fish? – Balıq tuta bilərsənmi?
    – No, I can’t catch fish. – Xeyr, balıq tuta bilmirəm.
  • Can you make a kite? – Uçurtma düzəldə bilərsinizmi?
    – Yes, I can make a kite. – Bəli, uçurtma düzəldə bilərəm.
  • Can I ask a question, please? – Zəhmət olmasa bir sual verə bilərəmmi?
    – Yes, you can. – Bəli, verə bilərsən.
  • Can penguins fly? – Pinqvinlər uça bilərmi?
    – No, they can’t fly. – Yox, uça bilmirlər.
  • Where can I park my car? – Maşını harada saxlaya bilərəm?
    – You can park your car there. – Maşını orada saxlaya bilərsiniz.
  • How can I go to the museum? – Muzeyə necə gedə bilərəm?
    – You can go by taxi. – Taksi ilə gedə bilərsiniz.
  • How can I learn to play tennis? – Tennis oynamağı necə öyrənə bilərəm?
    – You can go to a tennis club. – Tennis klubuna gedə bilərsiniz.
  • Who can fly a drone? – Kim dron uça bilər?
    – Kevin can fly a drone. – Kevin pilotsuz təyyarəni idarə edə bilər.
  • Can you design a toy? – Oyuncaq dizayn edə bilərsinizmi?
    – Yes, I can design a toy. – Bəli, oyuncaq dizayn edə bilərəm.

➡ İngilis dilində “can” mövzusunu oxu keçidi olaraq bir abzasla öyrənin…

Aşağıda ingilis dilində “can” qəlibinin bolca istifadə olunduğu paraqraf şəklində qısa bir mətn görəcəksiniz. Bu yazını oxuyaraq anlamağa çalışın. Oxşar məqalələr yazmağa çalışaraq yazı bacarıqlarınızı artırın.

İngiliscə: My name is Adrian. I am an amateur footballer. I can play different games, but football is my favourire. I can run fast. I can control the ball very well. I am a footballer, so I can’t eat junk food. Because it is not good for my body. I can only eat healthy food. My friends can play well, too. We have a good team. I think, we can be the champion this year.

Azərbaycanca: Mənim adım Adrian. Mən həvəskar futbolçuyam. Fərqli oyunlar oynaya bilərəm, amma futbol mənim favorimdir. Sürətli qaça bilərəm. Topu çox yaxşı idarə edə bilərəm. Mən futbolçuyam, buna görə də lazımsız yemək yeyə bilmirəm. Çünki bədənim üçün yaxşı deyil. Yalnız sağlam yemək yeyə bilərəm. Dostlarım da yaxşı oynaya bilərlər. Yaxşı komandamız var. Düşünürəm ki, bu il çempion ola bilərik.

ÖNƏMLİ! May ve Can İstifadə Arasındakı Fərq:

Ümumiyyətlə, May və Can ehtimal və icazəni göstərmək üçün istifadə olunur. Ancaq ikisinin istifadəsi arasında əhəmiyyətli bir fərq var.

1. Can ümumiyyətlə bir ehtimal haqqında danışmaq üçün, May isə mümkün bir ehtimal haqqında danışmaq üçün istifadə olunur. Ən sadə mənada, bir şeydən əmin olmadıqda bir ehtimal haqqında danışarkən May ayından istifadə edirik.

Nümunə

  • You can buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Buradakı bir supermarketdə siqaret alına biləcəyini bilirik və qarşı tərəfə belə bir ehtimalın olduğunu söyləyirik.

  • You may buy a cigarette in a supermarket. – Bir supermarketdə siqaret ala bilərsiniz.

Yuxarıdakı cümlədə may istifadə etdik, çünki burada supermarketdə siqaret satılıb satılmadığından əmin deyilik, buna görə də belə bir şeyin yəqin ki mümkün olduğunu danışırıq.

2. Vurğulamaq məcburiyyətində olmadığımız və ya qeyri-rəsmi olaraq, Can istifadə edərək icazə istəyərik. Digər tərəfdən, rəsmi olaraq və ya vurğulamaq istədiyimiz bir şəkildə icazə istəsək, may istifadə edirik.

Nümunə

  • Can I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Dərsdə barmağınızı qaldırıb müəllimə və ya gündəlik həyatda bir şey demək istədiyinizi söyləmək istəyirsinizsə, bu qeyri -rəsmi formadan istifadə edirik.

  • May I say something? – bir şey deyə bilərəmmi?

Bir televiziya şousunda qonaqsınızsa və ya baş nazirə bir şey demək istəyirsinizsə, rəsmi May formasından istifadə edirik.

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit: My Friends (Mənim Dostlarım) Mövzusu Nədən Önəmlidir?

Ətrafımızda bir çox dostlarımız var. Bizim bacı-qardaşlarımız da var. Onların bəzi fiziki xüsusiyyətləri var və eyni zamanda özünəməxsus xarakterləri var. Bu xüsusiyyətləri fikirlərimizdə əks etdirə bilmək və onlarla dialoq qura bilmək olduqca önəmlidir. Ana dilimizdə ətrafımızdaki tanışlarla necə fikirlərimizi izah edə biliriksə, bunu ingilis dilində icra edə bilmək də bir o qədər önəmlidir. Akademik həyatda sahib ola biləcəyiniz xarici dostluqlar sizin üçün ingilis dilinizi inkişaf etdirməyə və onlarla ingilis dilində danışmağa tövhə verəcəkdir.

Dostlarınızla gündəlik mövzulardan danışarkən onlarla bağlı kəlimələrdən olduqca sıx istifadə edirsiniz. Bu kəlimələrin cümlələrdə istifadə qaydalarını və 9-cu Unitlə bağlı kəlimələrin gündəlik danışıqda istifadə olunması ilə bağlı aşağıda nümunələrə rast gələ bilərsiniz.

Əvvəlcə bu mövzuda əhatə edəcəyimiz bəzi ingiliscə sözlərə nəzər salaq.

  • Tall: Uzun (boylu)
  • Short: Qısa (boylu)
  • Fat: Kök
  • Thin: Arıq
  • Beatiful: Gözəl
  • Ugly: Çirkin
  • Green eye: Yaşıl göz
  • Black eye: Qara göz
  • Blue eye: Mavi göz
  • Brown eye: Qəhvərəngi göz
  • Lazy: Tənbəl
  • Hardworking: Çalışqan
  • Plite: Mədəni
  • Rude: Kobud
  • Friendly: İstiqanlı
  • Helpful: Köməkçil
  • Moustache: Bığ
  • Freckle: Çil

Gördüyümüz kimi, bu şəkildə sözlərdən istifadə edərək müxtəlif cümlələr quracaq və ətrafımızdakı insanların xüsusiyyətlərini araşdıracağıq. İndi bir neçə nümunə cümlə götürək və onları yazaq.

  • I am tall. (Mən hündürəm.)
  • My sister is short. (Bacımın boyu qısadır.)
  • Ayşe is fat and tall. (Ayşə kök və hündürdür)
  • Osman is thin and tall. (Osman arıq və hündürdür.)

Gördüyünüz kimi müxtəlif cümlələri bu şəkildə idarə edə və ətrafınızdakı insanların xüsusiyyətlərini yaza bilərsiniz. Təkcə ətrafdakı insanları deyil, öz fiziki xüsusiyyətlərinizi və xüsusiyyətlərinizi ingiliscə dəftərinizə yazmaq mümkündür. Digər tərəfdən, biz insanların fiziki xüsusiyyətləri və xarici görünüşü ilə məşğul olanda “have got/has” strukturundan istifadə edirik. İndi bu quruluşu nəzərdən keçirək və araşdıraq.

  • I have got brown hair. (Mənim qəhvəyi saçlarım var.)
  • You have got black eyes. (Sənin qara gözlərin var.)
  • He has got moustache. (Onun bığı var.)
  • She has got freckles on the cheeks. (Onun yanaqlarında çillər var)

Beləliklə, başqa sözləri götürərək nümunə cümlələr qurub, insanların fiziki xüsusiyyətlərini və görünüşlərini araşdıra bilərsiniz. İndi bu mövzuda suallara dair bəzi nümunələri nəzərdən keçirək və “what do/does … look like” modelindən istifadə edək.

  • What does Selin look like? (Selin nəyə oxşayır?)
  • She is tall. (O, hündürdür.)
  • What do you look like? (Görünüşünüz necədir?)
  • I am short and thin. (Mən qısa və arıqam.)

İngilis Dili 4-cü Sinif 9-cu Unit: My Friends (Mənim Dostlarım) Mövzusu Gündəlik Həyatda Sıx-Sıx İstifadə Olunurmu?

İngilis dilində sözü keçən mövzu ilə bağlı gündəlik həyatda istifadə olunan ifadələrə aşağıda rastlaya bilərsiniz.

Dialoqlar:

Nümunə 1:

Sarah: Hello Jason, how are you, it’s been a long time since we last met?
Jason: Oh, hi Sarah I’m have got a new job now and is going great. How about you?
Sarah: Not too bad.
Jason: How often do you eat at this cafe?
Sarah: This is my first time my friends kept telling me the food was great, so tonight I decided to try it. What have you been up to?
Jason: I have been so busy with my new job that I have not had the time to do much else, but otherwise, me and the family are all fine.
Sarah: Well, I hope you and your family have a lovely meal.
Jason: Yes you too.

Nümunə 1 (tərcüməsi):

Sarah: Salam Jason, necəsən, axırıncı görüşümüzdən çox vaxt keçib?
Jason: Oh, salam Sarah, indi yeni bir işim var və əla gedir. Bəs sən?
Sara: Çox pis deyil.
Jason: Bu kafedə nə qədər tez-tez yemək yeyirsən?
Sara: İlk dəfədir ki, dostlarım mənə yeməyin əla olduğunu söyləyirdilər, ona görə də bu gecə sınamağa qərar verdim. Nə ilə məşğul olmusan?
Jason: Mən yeni işimlə o qədər məşğul olmuşam ki, başqa çox şey etməyə vaxtım olmayıb, amma əks halda mən və ailəm yaxşıyıq.
Sara: Yaxşı, ümid edirəm ki, sizin və ailənizin gözəl nahar yeməyiniz var.
Jason: Bəli sən də.


Nümunə 2:

David: Hello, my name is David It’s nice to meet you.
Jenny: Hi, I’m Jenny. It’s my please to meet you.
David: Am sorry. what was your name again?
Jenny: Jenny.
David: So Jenny, What do you do for a living?
Jenny: I work at the local school teaching English. what do you for a living?
David: I’m also an English teacher, but am currently out of work.
Jenny: Sorry to hear that. It has been really nice talking to you.
David: Yes. It was a great pleasure meeting you.

Nümunə 2 (tərcüməsi):

David: Salam, mənim adım David, sizinlə tanış olmaqdan məmnunam.
Jenny: Salam, mən Cenniyəm. Sizinlə tanış olmaqdan məmnunam.
David: Bağışlayın. yenə adın nə idi?
Cenni: Cenni.
David: Bəs Cenni, sən nə işlə məşğulsan?
Jenny: Mən yerli məktəbdə ingilis dili tədrisi ilə işləyirəm. neynirsen
David: Mən də ingilis dili müəllimiyəm, lakin hazırda işsizəm.
Jenny: Bunu eşitdiyimə görə üzr istəyirəm. Sizinlə danışmaq çox gözəl oldu.
David: Bəli. Sizinlə görüşmək çox xoş idi.


Nümunə 3:

Bob: Hi Jason, it’s great to see you again.
Jason: Wow, it’s great seeing you,  How long has it been? It most be more than 6 months. I’m doing good. How about you?
Bob: Not too bad.
Jason: What movie are you and the family going to see?
Bob: I came here to see the Simpsons movie. How about you?
Jason: I’m going to watch Terminator 4.

Nümunə 3 (tərcüməsi):

Bob: Salam Jason, sizi yenidən görmək çox xoşdur.
Jason: Vay, səni görmək çox xoşdur, nə qədər vaxtdır? Ən çox 6 aydan çox olur. yaxşı gedirəm. Bəs sən?
Bob: Çox pis deyil.
Ceyson: Ailənizlə hansı filmə baxacaqsınız?
Bob: Mən bura Simpsons filminə baxmağa gəlmişəm. Bəs sən?
Jason: Mən Terminator 4-ə baxmağa gedirəm.

Esse Nümunəsi:

İngiliscə: A true friend is loved from pole to pole. The world with friends is a heaven on earth. Man is a social animal. He wants to share his joys and sorrows with others. He feels restless in loneliness. He wants the company of sincere ones. A sincere friend is the need of every soul. In this age of selfishness, a selfness friend is rare blessing of God.

Shahid is my best friend. He is my class fellow and neighbour as well. We have been playing together since childhood. He belongs to a noble family. His father is a known heart specialist. He is a very cheerful person. He is very intelligent and passes the exam with flying colours. He always helps me in the time of need. He is kind and sympathetic. He is very hard-working. He is fond of social work. He often gathers the friends and plans to serve the humanity in need at hospitals. He has keen interest in solving the problems of others.

I am lucky enough to have a friend like Shahid who developed great understanding with me and is a source of strength for me in ups and downs of life.


Azərbaycanca: Əsl dost qütbdən dirəyə qədər sevilir. Dostlarla dünya yer üzündə cənnətdir. İnsan sosial heyvandır. Sevincini və kədərini başqaları ilə bölüşmək istəyir. Yalnızlıqda özünü narahat hiss edir. O, səmimi olanların yoldaşlığını istəyir. Səmimi dost hər bir ruhun ehtiyacıdır. Bu eqoizm dövründə, mənlik dostu Allahın nadir nemətidir.

Şəhid mənim ən yaxın dostumdur. O, mənim həm sinif yoldaşım, həm də qonşumdur. Uşaqlıqdan birlikdə oynayırıq. O, zadəgan ailəsinə mənsubdur. Atası tanınmış ürək mütəxəssisidir. Çox şən insandır. O, çox ağıllıdır və imtahandan müvəffəqiyyətlə keçir. Həmişə ehtiyacım olanda mənə kömək edir. O, mehriban və rəğbətlidir. O, çox zəhmətkeşdir. İctimai işi sevir. Tez-tez dostlarını toplayır və xəstəxanalarda ehtiyacı olan bəşəriyyətə xidmət etməyi planlaşdırır. Başqalarının problemlərini həll etməkdə maraqlıdır.

Şanslıyam ki, Şəhid kimi mənimlə böyük anlaşma inkişaf etdirən, həyatın eniş-yoxuşlarında mənə güc verən bir dostum var.

❗ QEYD: Bunlardan əlavə, ingilis dilində 4-cü sinif kəlimələr və istifadəsi ilə ətraflı tanış olmaq istəyirsinizsə, 4-cü Sinif İngiliscə Kəlimələrin Mənaları və İstifadəsi mövzusuna daxil ola bilərsiniz.

Azəringiliscə proqramı ilə ingilis dilinizi inkişaf etdirin.

Günay Akhund-zada

Beynəlxalq Şöbələr üzrə Mətn Yazarı / Məzmun Redaktoru mütəxəssisi.

Recent Content

İngilizcenizi Geliştirin

Türkiye'nin %100 başarı garantili tek online İngilizce kursunu ücretsiz deneyin.